BIST 10.067
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.434,55
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Harem gerçeği bu sergide

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Topkapı Sarayı'nda "Harem-i Hümayun" adlı serginin açılışını yaptı...

Abone ol

Topkapı Sarayı'nda gerçekleşen 'Harem-i Hümayun' adlı serginin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve tarihçi İlber Ortaylı ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış programında bir konuşma yapan Bakan Günay, "Son zamanlarda fazlaca popüler olan ve bazı yanılsamalara da popüler olması nedeniyle muhatap olan bir alanda, bilgilerimizin gerektiği doğrultuya sevk edecek bir serginin açılışını yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz mekan, 400 yıldan fazla bir cihan imparatorluğuna ev sahipliği yapan bir yönetim merkezidir. Burası yönetim merkezi olmakla beraber imparatorluğun mahremi de olmuştur. Harem ismi oradan gelmektedir. Padişah olacak olan sultan çocukları ve o çocukları doğuran muhterem anneler ve anne adayları, dünyadan biraz gizli ama dünyanın bütün bilgilerine açık bu alanda inanılmaz bir disiplin ve hiyerarşi içinde yaşamış ve yetişmişler" dedi.

"Son zamanlarda bir takım popüler sanat hareketleri, onların da niyetlerini saygı ile karşılıyorum" diye devam eden Bakan Günay, "Popüler bu sanat hareketlerin gösterdiklerinin daha ötesinde, burada ilmin hiyerarşi disiplinin gelenek ve göreneğin harman olduğu özel bir okul, ev statüsü yaşanmıştır. Bugün gezdiğimiz mekanda göreceğimiz objeler, nasıl bir disiplinin, nasıl bir eğitim olduğunu bize bazı simgesel örneklerle gösterecektir" ifadelerini kaydetti.

Tarihçi İlber Ortaylı da, Topkapı Sarayı’nın, "Büyük Rönesans Aydını" olarak tanımladığı Fatih Sultan Mehmet tarafından inşaat ettirildiğini söyledi. Ortaylı, “Dönem içinde genişletilen Topkapı Sarayı‘nda ilk 4 padişah burada ölmemiştir. Seferlerde hayatları sona ermiştir. Burada haremi ilk kurduran da sevgili zevcesi Hürrem Sultan’ın talebi üzerine Kanuni Sultan Süleyman Han’dır" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından serginin açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Tarihçi İlber Oltaylı ile protokol üyeleri, daha sonra sergiyi gezdi.

4 bölümden oluşan "Harem-i Hümayun" sergisinde, padişahların, eşlerinin ve çocuklarının 300'e yakın eşyası sergileniyor.