BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.423,60
HABER /  EKONOMİ

Ünlü işadamı hayatını kaybetti

İstanbul'da Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker 92 yaşında hayatını kaybetti

Abone ol

Bisküvi ve çikolata sektörünün önde gelen markalarından Ülker’in kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Ülker, bir süredir rahatsızlığı sebebi ile tedavi görüyordu. Ülker’in yarın Fatih Camii’nde öğle namazını müteakip toprağa verileceği öğrenildi.

BİR DÜKKANDAN DEV YARATTI

1920 yılında Kırım'da dünyaya gelen Ülker, 1929 yılında Türkiye’ye göç etti. 1944 yılında Eminönü'ndeki Nohutçu Han'da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camii’nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu; bisküvi kapasitesini üç katına çıkardı.

Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı. 1970’de halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. Ardından da arka arkaya fabrikalar ve yeni yatırımlar geldi.

54 FABRİKAYLA OĞLUNA BIRAKTI
Sabri Ülker, 2000 yılında Ülker’in onursal başkanlığını üstlendi ve yönetimi Murat Ülker’e devretti. Yurtiçi ve yurtdışında toplam 54 fabrikada üretim yapan Yıldız Holding şirketleri, sadece ülkesinde değil, bölgesinde de öncü kimliğini koruyor.

EĞİTİME VE ÇEVREYE DESTEK ÇIKTI

Sabri Ülker, Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek ve ülkemizin sosyal gelişimine eğitim yoluyla da destek olan pek çok çalışmaya önayak oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağladı.

Gelecek nesillere daha yaşanır bir Türkiye ve dünya bırakabilmek için sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içinde çalışmanın önemine inanan Sabri Ülker, TEMA Vakfı’nın kurucuları arasında yer alıyor. Ülker, TEMA’nın köylerin kalkınmasına yönelik projelerini destekleyen ilk kurum olma özelliğini taşıyor.