BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,10
ALTIN 2.503,82
HABER /  GÜNCEL

Hamsi Karadenize küstü

Karadeniz’deki aşırı avlanma ve sıcaklar nedeniyle hamsi, Türkiye’yi erken terk etti. Hamsi avı bu yıl 1.5 ayda sona erdi.

Abone ol

Yaklaşık 4 ay sürmesi beklenen hamsi av dönemi, 1.5 ayda sona erdi. Önce bol av nedeniyle fiyatı düşen hamsiden zarar eden balıkçılar, şimdi de hamsinin Rusya kıyılarına kaçmasının şokunu yaşıyor.

Balıkçılardan İlhan Özbayrak, “Hamsi, sezon başladığında çok boldu. Aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle hamsi ürkerek Rusya’daki sakin sulara çekildi. Orada daha rahat ediyor. Burada sipariş var ama hamsi yok. Ne tutan ne de satan kazandı. Normal bir avcılık yapılsaydı 3 sezon yeterdi” derken Mehmet Levent, “Avlanma yapan tekneler okyanus için hazırlanmış. Karadeniz’e büyük geliyor. Bunları avuç içi kadar Karardeniz’e bıraktığınızda ağ sarıyor, yer kalmıyor. Ağların boyu uzun derinlikleri fazla. Bu kadar fazla avlanan hamsi, balık yağı fabrikalarında işleniyorsa, bu sorun masaya yatırılmalı” dedi.

Hamsi avının erken bitmesi nedeniyle Trabzon Toptancı Hali de sessiz. Avlanan hamsi küçük olduğu için ilgi görmüyor. Artık balık halinde az miktarda mezgit, barbun, istavrit, zargana satılıyor.