BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.501,95
HABER /  GÜNCEL

Patronlar asgari ücrete muhtaç

Unakıtan, 2005’te beyanname veren 805 bin mükellefin asgari ücretin altında gelir beyanında bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005’te beyanname veren 1 milyon 366 bin mükelleften 316 bin 500’ü sıfır matrah, 805 bin mükellefin ise asgari ücretin altında gelir beyanında bulunduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan Gelir Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın sunumunda yaptığı konuşmada, vergi sisteminin yeniden yapılandırılması kapsamında çalışmaların devam ettiğini, kurumlar vergisi oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirildiğini anımsattı.

Yerli yatırımcıların kazançları üzerindeki toplam vergi yükünün yüzde 44’ten yüzde 34’e, yabancı doğrudan yatırımcıların kazançları üzerindeki toplam vergi yükünün ise yüzde 37’den yüzde 32’ye düşürüldüğünü hatırlatan Unakıtan, “Böylece, Türkiye vergi yükü sıralamalarında OECD ülkeleri arasında en düşük ilk 5 ülke arasına girmiştir” diye konuştu.

’4 ÇOCUKLU ASGARİ ÜCRETLİ VERGİ ÖDEMEYECEK’
Unakıtan, “Tasarıyla getirilen asgari geçim indirimi ile asgari ücret üzerindeki vergi yükü büyük ölçüde azaltılmakta, asgari ücretle çalışan 4 çocuklu birinin ücreti tamamen vergi dışı bırakılmaktadır. Bu düzenleme sonrasında Türkiye, OECD ülkeleri arasında çalışanlar üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükü sıralamasında 5 basamak daha aşağıya inmiş olacaktır” dedi.