BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,54
ALTIN 2.383,62
HABER /  GÜNCEL

Hamburg seçimlerinde zafer Sosyal Demokratların

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar, Hamburg eyalet seçimlerinde büyük yenilgiye uğradı.

Abone ol

Hamburg eyaletindeki seçimler sonrasında alınan ilk sonuçlar, Hristiyan Demokratların oyların sadece yüzde 22'sini aldığını; muhalefetteki Sosyal Demokratların ise yüzde 48 oy elde ettiğini gösteriyor.

Hamburg'un görevini bıracak olan Belediye Başkanı Christoph Ahlhaus, zor bir gün yaşadıklarını söyledi.

Hamburg seçimi sonuçları, Hristiyan Demokratların Alman Parlamentosunun üst kanadında, üç sandalye daha yitirdiği anlamına geliyor.

Bu da, iktidar partisinin parlamentodan yasa geçirmesini daha da güçleştirecek.

BBC'nin Berlin muhabiri Stephen Evans, Merkel'in CDU partisinin Hamburg'da aldığı yenilginin, 2013 yılında yapılacak federal seçimlerin çetin geçeceğine işaret ettiğini; hatta seçimden önce de koalisyonu ayakta tutmasının zorlaşabileceğini kaydediyor.

Evans, CDU'nun seçimi kaybetmesinde yerel etmenlerin rol oynadığını, ayrıca partinin ekonomik gerilemenin sonuçlarından da sorumlu tutulmuş olabileceğini belirtiyor.

Alman ekonomisi halen hızlı büyüme içinde olmakla birlikte, bu duruma, önce keskin bir düşüş yaşanması ardından geçildi.

Özdemir: 'Dengeler büyük ölçüde değişecek'

Bu arada Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Hamburg eyaletinde bugün yapılan eyalet meclisi seçimlerini Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) büyük bir farkla kazanmasının bu eyaletteki dengeleri büyük ölçüde değiştireceğini söyledi.

Anadolu Ajansının haberine göre, Özdemir, Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada, Hamburg'daki vatandaşların istikrarlı bir yönetim istediğini belirtti ve eyalette 'Yeşil Alternatif Liste' (GAL) adı altında örgütlenmiş bulunan Yeşiller Partisinin de oy oranını artırdığına işaret etti.

Mart ayında da, Hristiyan Demokratların kalesi sayılan Baden-Württemberg eyaletinde benzer bölgesel seçimler yapılacak.