BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.514,51
HABER /  GÜNCEL

Mübarek'in ardından Mısır'daki ilk lider, Cameron

Hüsnü Mübarek'i deviren halk isyanının ardından Mısır'ı ziyaret eden ilk dünya lideri İngiltere Başbakanı David Cameron oldu. Cameron, askeri rejim altındaki ülkede yetkililerle temaslarda bulunacak.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, Hüsnü Mübarek'in halk isyanıyla devrilmesinin ardından temaslarda bulunmak üzere Mısır'da bulunuyor.

Askeri rejim altındaki ülkede yetkililerle görüşecek olan Cameron, Mısır'ı olayların ardından ziyaret eden ilk dünya lideri.

Hüsnü Mübarek, demokrasi yanlısı gösterilerin ardından 10 gün önce görevi bıraktığını açıklamış, ardından ordu yönetimi devralmıştı.

Cameron uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ziyaretinin, Mısır'da demokrasinin inşa edilmesi için bastırılması anlamında "büyük bir fırsat" olduğunu söyledi.

David Cameron, "Yaşanmakta olanların en ferahlatan yanı, bunun İslamcı bir ayaklanma olmaması. Sokaklarda aşırılık yanlıları yok. İngiltere'de verilmiş bir hak olarak gördüğümüz temel özgürlükleri isteyen halk, bunu yapan." diye konuştu.

Olağanüstü halin kaldırılması


Cameron, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin başkanı aynı zamanda savunma bakanı Muhammed Tantavi ve başbakan Ahmed Şefik'le görüşecek.

İngiltere Başbakanının temasları sırasında Mısır'da 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasına yönelik çağrıda bulunması da bekleniyor.

Mübarek karşıtı muhalefete üye kesimlerle de görüşmeler ayarlandığı, ancak bunlar arasında yasaklı İslamcı grup Müslüman Kardeşler'den temsilcilerin bulunmadığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler, Mısır'da halkın en çok desteğini alan muhalif grupların başında geliyor.