BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.440,68
HABER /  DÜNYA

Hamas liderinin telefon melodisi

Türk dizileri ABD’nin en etkin gazetelerinden biri olan New York Times’ta geniş bir şekilde ele alındı.

Abone ol

New York Times, Fas’tan Irak’a kadar yayınlanan Türk dizilerinin Arapların yemek ve yatak odalarına kadar girerek ABD’nin bu bölgede ancak hayal edebileceği bir etki yarattığı yorumunu yaptı.

Türk dizileri ABD’nin en etkin gazetelerinden biri olan New York Times’ın dünkü sayısında birinci sayfadan geniş yer ayırdı. Aşk-ı Memnu, Gümüş, Yaprak Dökümü, Kurtlar Vadisi, Asmalı Konak, Ihlamurlar Altında gibi dizilerin Türklere televizyonda cinsel teşvik’in yanı sıra, zorlama evlilikler, adam kaçırma, otomobil kazaları, gayri meşru çocuklar konularını işlediğini dile getiren gazete bu dizilerin Arapların sofralarına, yatak odalarına kadar girerek Türkiye’den bile daha büyük bir etki yaptığının altını çizdi.

KÜLTÜR İHRACI!

New York Times, “Fas’tan Irak’a kadar milyonlarca kişi tarafından izlenen Türk dizileri sayesinde Türkiye ABD’nin bu bölgede yalnızca hayalini kurabileceği bir kültür ihracı yaptı” yorumunda bulundu.

BİHTER BOĞAZIN MADAME BOVARY'Sİ

Aşkı Memnu dizisinin yıldızı Bihter’den “Boğaz’ın Madame Bovary”si olarak bahseden gazete, 85 milyon izleyici kitlesine ulaşan Türk dizilerinin kültür ihracının yanı sıra Orta Doğu’da Türkiye’nin siyasi amaçlarına da avantaj sağladığına dikkat çekildi. Buna örnek olarak ise Gazze yardım gemileri krizi, İran yaptırımları konusunda ABD’ye karşı tavır almak, Bir zamanlar Orta Doğu’daki en iyi dostu olan İsrail’e karşı sert tavır almak ve Atatürk’ün anayasayla koruduğu laik devletine hafif bir “İslami renk vermek” gösterildi.

Gazeteye konuşan Doğan TV Ceo’su İrfan Şahin, “Türkiye 20 yıl boyunca Amerikan kültürünün etkisi altında kaldı. Cinsel devrimini böyle yaşadı. Araplar bunları şimdi Gümüş dizisiyle yaşıyor. Ancak yine de dizideki karakterler Türkler için bile fazla uysal. Türk gençleri arasında bile büyük bir etki yaratan Aşk-ı Memnu dizisi eğer çok ağır bir düzenlemeye uğramazsa Arapları kızdırabilir” diye konuştu.

HAMAS LİDERİNİN OĞLUNUN TELEFON MELODİSİ

New York Times’a göre, erkekler bu tip dizileri izlemediklerini iddia etseler de aslında doğruyu söylemiyor. Buna en yakın zamanlı örnek, yakın zamanda bir Hamas liderinin televizyon röportajı esnasında patlak veren mini skandal. Batı müziğinden ve Türk dizilerinden yakınan liderin oğlunun telefonunun, aniden Gümüş dizisinin jenerik melodisi ile çalmaya başlaması yabancı basında geniş yer bulmuştu.