BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Hamas: Kudüs'te devrim oluyor

Kudüs'te silahlı iki kişinin sinagoga düzenlediği saldırıda en az 4 kişi öldü, 7 kişi de yaralandı. Olayın ardından BBC'ye konuşan Hamas sözcüsü "Kudüs'te devrim oluyor" dedi.

Abone ol

Kudüs'te sabah saatlerinde silahlı iki kişinin sinagoga düzenlediği saldırıda en az dört kişi öldü, yedi kişi de yaralandı.

Saldırıyla ilgili BBC'ye konuşan Hamas sözcüsü Gazi Hammad, "Kudüs'te devrim oluyor" dedi.

Gazi Hammad, sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail hükümeti yerleşimcileri durdurmak adına hiçbir çaba göstermedi, hiçbir adım atmadı. Radikal dindarlar Mescid-i Aksa'ya saldırırken, Filistinlilere saldırırken onları durdurmadı. Kudüs'te bir devrim oluyor, orada bir ayaklanma başladı. Kentte bir gerginlik var ve hükümet bunu durdurmak için, Filistinlileri korumak için hiçbir şey yapmadı. Ama öte yandan yerleşimcileri ve Filistinlilere saldıranları korumaya devam etti."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıdan 'Filistinlileri şiddete teşvik ettiklerini' söylediği Hamas ve Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'ı sorumlu tuttu.

Hamas ise AFP'ye yaptığı açıklamada saldırıların "Öldürülen Filistinli otobüs şoförünün intikamı olduğunu" söyledi.

Filistinli bir otobüs şoförü dün, Kudüs'te Yahudi yerleşimleri ve Filistin mahallelerine yakın bir yerde aracında asılı bulunmuştu.

Kudüs'ten bildiren BBC muhabiri Michael Shuval, İsrail polisinin dün ölen otobüs şoförü Yusuf Hasan el Ramuni'nin otopsi raporunun tamamlandığı ve intihar ettiğinin anlaşıldığı yönündeki açıklamasını tweet attı.

Ailesi ise Ramuni'nin İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü savunuyor.

'Bıçaklı bir adam bana yaklaştı, kaçtım'

Har Nof mahallesindeki sinagoga düzenlenen saldırıda, ellerinde balta ve bıçaklarla giren iki saldırganın olay yerinde İsrail polisi tarafından vurularak öldürüldüğü bildirildi.

İsrail Emniyet birimi sözcüsü Micky Rosenfeld, saldırıda ibadet edenlerin hedef alındığını belirtti. Yaralananlar Kudüs'te tedavi altına alındı.

İsrail'in Channel 2 televizyon kanalına konuşan ve sinagogda ibadet ettiği sırada saldırıya tanıklık eden bir İsrailli, "Kaçmaya çalıştım. Elinde bıçak taşıyan bir adam bana yaklaştı. Aramızda bir sandalye ve bir masa vardı... Boynumdaki tallit takıldı. Ben de kaçtım" dedi.

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre polis sözcülerinden Lubi Samri, saldırganların Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili İngiltere ziyareti sırasında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise saldırıyı 'anlamsız bir vahşet' olarak tanımladı ve Filistinli liderleri saldırıyı en sert biçimde kınamaya çağırdı.

Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas da yazılı açıklamasında sivillere yönelik saldırıları kınadığını duyurdu.

Mescid-i Aksa gerginliği

Kudüs'te sivil yayalara düzenlenen saldırılar ve İsrail'in Doğu Kudüs'te yerleşimleri artırma planları nedeniyle Filistin ve İsrail arasındaki gerginlik son bir ayda tırmandı.

Geçen ay sonu, Yahudilerin Mescid-i Aksa'da daha fazla ibadet etmesi için yürütülen kampanyanın önemli isimlerinden Haham Yehuda Glick'e saldırıp öldüren bir Filistinlinin İsrail polisi tarafından vurularak öldürülmesi gerginliği tetiklemişti.

Filistinliler bu olayın provokasyon olduğunu belirtip protesto gösterileri düzenlemişti.

Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından geçici olarak ibadete kapatılması üzerine Filistinliler ile İsrailliler arasında gerginlik artmış, geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria ve Tel Aviv'deki bıçaklı saldırılarda iki İsrailli ölmüş ve İsrail askerinin Batı Şeria'da açtığı ateşte de bir Filistinli hayatını kaybetmişti.