BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.382,38
HABER /  GÜNCEL

Halk Bankası kartı olmayana yemek yok!

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü öğrencilere "yemekhanelerde kullanılması zorunlu" olarak adlarına düzenlenen Halk Bankası Kampüs kartları teslim almalarına dair telefon mesajı gönderdi.

Abone ol

İSTANBUL Üniversitesi'nde öğrencilere, “Öğrenci yemekhanelerinde kullanılması zorunlu adınıza düzenlenen Halk Bankası Kampüskartınız’ı bağlı bulunduğunuz öğrenci büronuzdan 30 Nisan 2014 tarihine kadar teslim almanız gerekmektedir. Teşekkür eder, derslerinizde başarılar dileriz. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü” şeklinde bir telefon mesajı gönderildi.

Bianet'in haberine göre, Kampüskart uygulamasına 'kişisel bilgilerinin kendilerinden habersiz şekilde bankalarla paylaşıldığı' gerekçesiyle karşı çıkan öğrenciler mesaja sosyal medyada kurdukları, “Kampüs kart alma yolsuzluğa ortak olma” grubu üzerinden tepki gösterdi.

Bir öğrencinin, “Zorunlu düzenlenen kampüs kartı almak zorunda mıyız?” sorusuna Rektör Yunus Söylet’in cevabı ise, “Zorunda değilsiniz, yemekhaneleri ve kantinleri kullanmadıktan sonra kimlik kartınız her yerde geçerli” şeklinde oldu.
 

RED HACK BELGELERİNDE GEÇMİŞTİ

İstanbul Üniversitesi geçtiğimiz yıl kampüskart uygulamasına geçileceğini duyurmuş, kampüse Halk Bankası’na ait ATM’ler yerleştirilmişti. Öğrenciler adına hazırlanan kampüskartların dağıtıldığı stantlar ise öğrencilerin protestoları üzerine kaldırılmıştı.

Öğrenciler bu dönem üniversite kartları ile geçtikleri yemekhane turnikelerinde “Halk Bankası” yazısıyla karşılaşmaya başladı.

Kampüskartlar için öğrencilerin kişisel bilgilerinin bankalarla paylaşılması RedHack’in paylaştığı YÖK belgelerinde de yer almıştı.

Belgede Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisinin kendisinden habersiz şekilde Halk Bankası Beyazıt Şubesi'nde adına hesap açıldığını ve dilekçe vermesine rağmen hesabın kapatılmadığını belirterek Rektör Yunus Söylet hakkında görevi kötüye kullanma, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme veya yayma suçları nedeniyle verdiği dilekçe yer almıştı.
 

ÜNİVERSİTEDE KAMPÜSKART

Kampüskart’lar uygulamaya konulduğu pek çok üniversitede protestoların yanı sıra davalara da konu oldu.

Vakıfbank'la anlaşarak benzer bir uygulamaya giden Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün projesi, İzmir 3. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmişti. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Örsan Deniz Urgun, "banka kartı ile öğrenci kimliğinin aynı kartta olmasına" itiraz ederek rektörlüğe açtığı davada, mahkeme Urgun'u haklı bulmuştu. Mahkeme, 28 Nisan'da verdiği kararda, Anayasa'nın "Özel Hayatın Gizliliği" başlıklı 20. maddesini gerekçe göstermişti.

Marmara Üniversitesi’nde de 2011-2012 döneminde başlayan Deniz Bank anlaşmalı uygulamanın iptali için Öğretim Görevlisi Meryem Kurtulmuş’un açtığı dava 18 Ekim 2012’de kazanımla sonuçlanmıştı.

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü ise kampüs kart uygulamasını istemediklerine dair 26 Kasım 2012’de Göztepe Kampüsü’nde yürüyüş yapıp dilekçe veren 13 öğrenciye soruşturma açmıştı.