BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Haksız maaşa yakın takip

Haksız yere maaş alanları tespit için harekete geçen SSK emeklilere ev ziyaretlerine başladı.

Abone ol

Bütçenin en büyük karadeliğini oluşturan sosyal güvenlik açıklarının kapatılması için harekete geçen hükümet, prim borçlarının yapılandırılmasının ardından ‘haksız maaş ödemelerini' de sıkı takibe aldı.

Binlerce kişinin, ölmüş yakınlarını yaşıyor gibi göstererek SSK'dan aylık almaya devam ettiğini gören Çalışma Bakanlığı müfettişleri, 90 yaş ve üzerindeki hak sahiplerini evlerinde ziyarete başladı. Şimdiye kadar 7 bin 980 adreste yapılan incelemelerde 100 kişinin vefat ettiği, buna rağmen emekli maaşlarının ödendiği belirlendi. Söz konusu yolsuzlukların önlenmesi için kurum ve emekli üzerinden her türlü denetimin yapılacağının altını çizen müfettişler, ‘nezaket' ziyaretlerine kademeli olarak daha alt yaş gruplarındaki emeklilerle devam edecek.

Sosyal Sigortalar Kurumu verilerine göre, Türkiye'de, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan kaynak aktarılan 7 milyon 800 bin resmî hak sahibi bulunuyor. Bu rakamın 4 milyon 400 bine yakınını SSK emeklisi oluşturuyor. Bunlardan 725 binini, ölen anne ve babalarının emekli maaşını alanlar teşkil ediyor. Sosyal güvenlik kurumlarının yaptıkları maaş ödemelerinden faydalanmaya devam etmek için başvurulan ‘sahtekarlık' yöntemleri Meclis tarafından kurulan komisyon tutanaklarına da geçti.

Bunlar arasında ölen babası hayattaymış gibi maaşını almaya devam edenler ile evlenmesine rağmen maaşın kesilmemesi için anlaşmalı boşanmalar yapanlar ilk sırada geliyor. Ödediği emekli maaşları topladığı primlerin çok üstünde olan sosyal güvenlik kurumları, yaptıkları ödemeleri mercek altına aldı. Bu çerçevede üç ay önce ev ziyaretlerine başladıklarını açıklayan SSK Başkanı Özkan Dalbay, ilk olarak 90 yaş ve üzerindeki emeklilerden başladıklarını kaydetti.

Dalbay, “Kurumumuzda görevli yoklama memurları, bizzat emeklilerimizin evlerine giderek ziyaret ediyor. Hayatta olanlara hal hatır soruyorlar. Emekliler de bu durumdan çok memnun.” diyor. Mevcut uygulamanın, öldüğü halde yakınları tarafından nüfus müdürlüklerine bildirilmediği için aylık ödenmesine devam edilenlerin belirlenmesine yönelik olduğu bilgisini veren Dalbay, kısa bir zaman sonra kesin rakamlara ulaşacaklarını kaydetti. Ziyaretlerin caydırıcı etkisi bazı illerde kendisini hemen gösterdi.

Nüfus müdürlüklerine bildirilen emekli ölümlerinin sayısı arttı. Ev ziyaretine giden müfettişler, Samsun ve Bolu'da vefat ettiği bilgisine ulaştıkları emeklilerin isimlerini nüfusa bildirerek kütükten düşmelerini sağladı. Örneğin; Samsun'da 24 Kasım 2005’te vefat eden emeklinin nüfus müdürlüğüne bildirimi 13 Mart 2006’da yapıldı. Bolu'da da 15 Şubat 2006'da ölen bir emekliye halen maaş ödendiği belirlendi. Emeklinin yaşadığı görülen adrese yapılan ‘ziyaret' sonrası şahsın ölümü ‘tutanak' ile tespit edilerek gereken yapıldı.

SSK, gelir ve aylık sahiplerine ilişkin kimlik bilgilerinin ve TC kimlik numaralarının kaydedildiği ödeme kütüğündeki eksik ve hatalı kayıtların düzeltilmesi ve tamamlanması amacıyla Ağustos 2003’te çalışma başlattı. Ocak 2006 itibarıyla tamamlanan çalışma sayesinde tüm emekli, dul ve yetimin kayıtları güncellendi. Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde, Kimlik Paylaşım Sistemi, Kurum'a açıldı. SSK'da 15 günlük periyotlarla ölen ve evlenenlerin tespiti yapılıyor.

Haber: Hasan Bozkurt
Kaynak: