BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.409,05
HABER /  GÜNCEL

Hakkari'deki o çantaların esrarı çözüldü

Hakkari'de 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda bölgede bulunan askeri çantaların sırrı çözüldü!

Abone ol

Hakkâri Geçitli köyü çıkışında 16 Eylül günü yaşanan mayınlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Patlamanın hemen akabinde köylüler olay yerinde "Hakkâri Dağ Komando Tugayı" ibareli iki askeri sırt çantası buldu.

Çantalardan birinde iki adet kara mayını, diğerinde ise askeri dürbün ve kasatura bulunuyordu. Olay yerinde iki askeri çantayı gazetecilere gösteren köylülerden bazıları saldırıyı JİTEM'e mal etti. Bölgedeki KCK yapılanması üyesi bazı BDP'lilerin ise "Provokasyonu sahiplenin!" yönünde talimatlar verdiği ve ve bu talimatların polis dinlemesine takıldığı öne sürüldü.

Karşı iddia ise sırt çantalarının eylemi gerçekleştiren PKK tarafından provokasyon amacıyla bilerek bırakıldığı idi. İşte kamuoyunda günlerce tartışılan çantaların nereden geldiğine ilişkin basit ama çok önemli bir ayrıntıya Sabah Gazetesi ulaştı.

AYRINTI HPG AÇIKLAMASINDA

6 Eylül tarihinde güvenlik güçleri Hakkâri Aksu köyü bölgesinde bir PKK timini sıkıştırdı. Operasyona katılan güvenlik güçlerinin ana unsuru Hakkâri Dağ Komando Tugayı idi. Saatler süren operasyon sonucunda 9 terörist ölü olarak ele geçirildi. HPG, 10 Eylül günü kendi internet sitesi "hezenparastin.com" adresinde öldürülen PKK'lıların kimlikleriyle birlikte altı maddelik bir duyuru yayınladı. İşte o duyurunun birinci maddesi, Geçitli köyündeki mayınlı saldırıda olay yerine bırakılan iki askeri çantanın nereden alınmış olabileceğine dair bir ipucu niteliğinde.

ÇANTALARI PKK DA TEYİD ETTİ

"TC Ordusunun İmha Amaçlı Saldırıları Devam Etmektedir" başlığını taşıyan o duyuruda HPG aynen şu ifadeleri kullandı:

"10 bin askerin katıldığı operasyonda 3 ayrı noktadan gerillalarımızın üzerine gelen TC ordusu ile gerillalarımız arasında bir çatışma yaşanmıştır. Yaşanan çatışma sonucunda düşmanın 6 askeri gerillalarımız tarafından öldürülürken 9 gerillamız ise yaralanmıştır. Ayrıca gerillalarımız tarafından düşmana ait bir ferdi silah ile iki çanta kaldırılırken, ölen askerlerden birinin isminin … olduğu tarafımızdan netleştirilmiştir…"

HPG'nin bir başarı olarak duyurduğu iki askeri çantanın ele geçirilmesini, Fırat Haber Ajansı (ANF) de abonelerine geçti. O çantalara ilişkin HPG duyurusu 10 Eylül tarihli ajans bülteninde şu cümleyle yer aldı:

"Öldürülen askerlerin üzerine giden gerillaların askerlere ait bir silah ile iki çantaya el koyduğunu belirten HPG, Türk askerlerinin kendi cenazelerini bırakıp kaçtığını vurguladı…"

O TERÖR UZMANI HAKLI ÇIKTI

Mayınlı saldırının ardından Sabah'a konuşan bir terör uzmanı, provokasyon malzemesi yapılan iki askeri çantanın nereden geldiğine ilişkin şu yorumu yapmıştı:

"Askeri operasyonlarda çatışma alanında zaman zaman askeri malzemenin kalması çok doğaldır. Burada aynı şey söz konusu. PKK militanları çatışma bölgesinde buldukları iki sırt çantasını daha sonra kullanmak için yanlarına almışlar. Bu çanta belki de Gediktepe'de şehit edilen askerlere ait. Yapılan plan her yönüyle dökülüyor. Böyle bir saçmalığa dağdaki terörist bile inanmaz!" Terör uzmanı, iki askeri çantanın Gediktepe'deki baskında elde edilmiş olabileceğini söylemişti. Ancak HPG'nin duyurusundaki o ayrıntı, çantaların Gediktepe'den değil de Aksu köyü bölgesindeki çatışmada ele geçirildiğine dair kanaate yol açtı. HPG'nin 10 Eylül tarihli bildirisinde "Çantaları kaldırdık" dediği yer olan Bileh bölgesi, çantaların bırakıldığı Geçitli köyü bölgesine sadece 15-20 kilometre uzaklıkta. Bu da çantaları alan kişilerle, çantaları bırakan kişilerin aynı olabileceği ihtimalini akıllara getiriyor. Bu arada yine HPG bildirilerinden, PKK'lı teröristlerin Şırnak Uludere'de daha önce de iki askeri çantayı götürdüğü öğrenildi.