BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  POLİTİKA

Hakim ve savcılar vaat peşinde

Anayasa paketi referandumda kabul edilince, Yargıda da seçim heyecanı başladı. 12 bin hakim-savcı, HSYK'daki 7 yeni üyelik için sandığa gidiyor.

Abone ol

12 Eylül referandumunda 'evet' sonucu çıkmasının ardından, yargı mensuplarını seçim telaşı sardı. Hakim ve savcıların seçim vaatleri ise siyasileri aratmayacak türden.

HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını da değiştiren 26 maddelik değişiklik paketinin pazar günkü referandumda yüzde 58 'evet'le kabul edilmesinin ardından hakim ve savcılar HSYK üyeliği için adaylık yarışında. Yargı çalışanlarının ortak forumu olan adalet.org sitesinin ana sayfası adaylar, aday adayları, aday önerileri ve destekleyenlerin üyelerin mesajlarıyla yıkılıyor.

ADLİYELERDE SEÇİM HAVASI

HSYK üyeliği için ilk adaylığını açıklayan isim ise Menemen Hakimi Ali Atay. Sitede aday olarak önerilen hakim ve savcıların dışında adaylığını deklare edenlerin sayısı ilk günden 7'yi geçti. Yayınlanan mesaj ve adayların vaatleriyse seçim meydanlarını aratmıyor. HSYK'ya üye seçimi sürecinde propaganda yapılamayacağı için adaylar yasak öncesinde seçmenleri olan 12 bin hakim ve savcıların desteklerini alabilmek vaatler yağdırıyor.

'7 İYİ ADAM KAZANSIN'

HSYK'ya adaylığını açıklayan ancak resmi başvuru için YSK takvimini bekleyen İzmir Menemen Adliyesi hakimlerinden Ali Atay, sitede gördüğü desteğe ve verdiği sözlere bakılınca kendinden bir hayli emin görünüyor. AKŞAM'a konuşan Ali Atay, anayasa değişikliği paketinin Meclis'ten geçeceğini, referandumdan da 'evet' çıkacağını önceden tahmin ettiği için çalışmalara erken başladığını söylüyor. Seçim havasına giren ve sahaya önce internet sitesinde inen Atay, kendisine iliştirilmeye çalışılan yaftalardan bıkmış; 'Fotoğraflarıma bakıp, dünya görüşüm hakkında yorum yapılıyor' diyor.

ADAYIM VE YOLLARDAYIM

Atay vaat ettiği 3 temel prensip ise: Adalet, Gerekçe, şeffaflık. Sitede yer alan sloganları da 'Ali Atay, demokrasi için aday, demokrasi istiyorsan, Ali Atay'a oy ver. Ali Atay, içinizden, sizden bir aday. Ali Atay, halk adamı. Ali Atay, dürüst aday. 7 iyi adam kazansın. Ben olmasam da olur.'

'Önce maasları düzelecek'

Seçim havasına kendilerini erken kaptıran HSYK adayı hakim ve savcılar sitede kendilerini tanıttıktan sonra seçim vaatlerine şöyle başlıyor; 'Ben HSYK üyesi seçilirsem:

İşte adliylerdeki seçim havası ve o vaatler:

- 'Bir hayalim var. O da hakim ve savcıların kimseye efendim demeyecekleri bir düzeni kurabilmek. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmamasını düşünüyorsanız oylarınıza talibim...

TORPİLLE ATAMAYA SON

- Başsavcılıkların etkisinin azaltılması ve özellikle bu adliyenin horozu benim anlayışını kökünden bitirmek için çalışacağım. Ünvansızların maraba yerine konulması konusunda en güçlü muhalefeti ben yapacağım,


- Atamalarda, yani tayinlerde objektif ölçütler getirmek için bütün enerjimle mücadele edeceğim (gücüm yeterse).

- Özellikle hakimlerin ve mümkünse cumhuriyet savcılarının idari görevlerinin tamamen kaldırılması için çabalayacağım.

- İnsan haklarına ve özellikle bağımsız yargı kurallarına aykırı olan terfi sistemini tamamen değiştirmek için mücadele edeceğim. 

- Siyasi düşüncesinden dolayı zor durumda bırakılan hakim ve savcıların sorunlarına derman olmaya çalışacağım.

- Atama ve tayinlerin daha şeffaf olması için elimden geleni yapacağım.

- Hakim ve savcıları robot sanan ilke kararları ve mevzuatın yeniden düzenlenmesi için çabalayacağım.

- Kesinlikle siyaseti yargı kurumunundan uzak tutacağım.

- HSYK kararlarının yargı denetimine açılması için bütün gücümle mücadele edeceğim.

- Hakim ve savcıların başta maaşı olmak üzere özlük haklarının geliştirilmesi ve özellikle de yıpranma payı konusunda son gücümle savaş vereceğim.

- Coğrafi teminatın sağlanması konusunda elimden geleni yapacağım.

- Basit, ipe sapa gelmez konularda soruşturma açılıp da hakim ve savcıları gereksiz rahatsız edecek durumların engellenmesi için elimden geleni yapacağım.

- Hakim ve savcıları, şamar oğlanı gibi her önüne gelenin şikayet etmesini engelleyeceğim, en azından bu konuda çaba göstereceğim, bu konuda mevcut zihniyeti kırmak için elimden geleni yapacağım.

- Özellikle hakim ve savcıları, çoğu zaman çok zor durumda bırakan personel sorununu her yönden (özellikle nitelik ve nicelik bakımından) çözmek için çabalayacağım.

- HSYK'da al gülüm ver gülüm sistemini tamamen kırmak için geliyorum.

- Mücadele ederken acaba sonum ne olur diye düşünmeyeceğim. 

- Meslektaşların başvurularını ciddi biçimde yeniden ele almak gerektiği bilinciyle bu konuları HSYK gündemine taşıyacağım.

- Atamalarda ve diğer önemli konularda birilerinin referans olmasını
engelemek için var gücümle mücadele edeceğim.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Aydın Başar, Süleyman Karaca, Ünsal Çankaya, Mehmet Gülçek Halis Gümüşoğlu, Mustafa Bağarkası, Osman Ermumcu, Ali Haydar Yücesoy, Şemsettin Aksoy. Yaşar Yetiş, Mithat Ali Kabaali, Erhan Özen, İlkay Orman, Özen Uysal, Ferşat Aydın ve Mustafa Can Korkarer, Süleyman Özkök, Battal Özer, Menderes Arıcan, Halis Gümüşolu, Hasan Fahri Göncü.