BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan'dan İsrail-Filistin savaşı açıklaması: Garantör olarak sorumluluk almaya hazırız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısında daha önce gündeme getirdiği garantörlüğü yineledi. Ateşkes konusunda çalıştıklarını belirten Fidan, "Garantör olarak sorumluluk almaya hazırız" dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Hakan Fidan, "Garantör olarak sorumluluk almaya hazırız" dedi. 

Fidan ayrıca İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

"Önce ateşkes sonra kalıcı barış"

Şiddetin bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediklerinin altını çizen Fidan, "Önce ateşkes sonra kalıcı barış için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

AB'ye ateşkes tepkisi

Fidan, "AB topluca aldığı pozisyon gereği maalesef ateşkes ifadesini duymak istemiyor. AB ve ABD, İsrail'in belirlediği ölçüde hareket ediyor." diye konuştu.

Fidan "Ukrayna için ayrı Filistin için ayrı standart olamaz, adil bir dünya istiyorsak her zaman ilkeli ve tutarlı davranmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Fidan, "Bölge ülkelerini etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Aktörleri kalıcı barışı teşvik etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Gazze'deki Türk vatandaşları

Bakan Fidan ayrıca 500 civarında yabancı ülke vatandaşının Gazze'den çıkışı için mutabakata varıldığını belirterek "Aralarında Türk vatandaşları olması için de şu anda müzakerelerimiz devam ediyor" dedi.

İranlı bakandan "Bölgede durum kontrolden çıkabilir" uyarısı

Siyonist rejimin başta soykırım, savaş suçu olmak üzere kadınlar, çocuklar ve sivilleri Gazze'de öldürmeye devam ettiğini belirten İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, "Savaş durdurulmadığı takdirde bölgede durumun kontrolden çıkmasının sorumluluğu ABD, İsrail ve savaş suçlarını destekleyenlerin üzerindedir" dedi.