BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Haberal'ın taburcu raporu ele geçti

Ergenekon davası tutuklusu Mehmet Haberal'ın yargıçları tazminat cezasına mahkum ettirmesinin ardından dosya ile ilgili her gün yeni bir iddia ortaya çıkıyor.

Abone ol

Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'a geçen sene 'taburcu raporu' verilmesine rağmen belgenin göz ardı edildiğinin ortaya çıkması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ni harekete geçirdi.

HABERAL'DAN YENİ RAPOR İSTENDİ

Mahkeme dün, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin 26 ara karar açıkladı. Haberal'ı, sağlık durumuyla ilgili yeni bir rapor aldırılması için ikinci kez Adli Tıp Kurumu'na sevk etti.Zaman Gazetesinin konuyla ilgili haberi şöyle;

 Haberal ile ilgili göz ardı edilen 16 Ekim 2009 tarihli taburcu raporunun Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderilmesine hükmetti.

Ayrıca 28 Eylül 2009'da hazırlanan ve altında Doç. Dr. Cengizhan Türkoğlu'nun imzasının bulunduğu 'hastanın ayakta tedavisinde sakınca yoktur' raporunu da istedi. Her iki belgede de Haberal'ın taburcu edilmesi talep edilmişti. Ancak belgeler hiçbir şekilde işleme alınmamıştı.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü tarafından verilen 'taburcu raporu' ilgili yerlere ulaştırılmadığı için Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen 9 hakim Yargıtay tarafından tazminata mahkûm edilmişti.

Yargıtay'ın gerekçeli kararında Haberal'ın hayati risk altında bulunduğu belirtilmişti. Benzer isnatlarla suçlanan başka bazı sanıkların ise tutuksuz yargılandığı aktarılmıştı. Kararı, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da onaylamıştı.

TUTUKLANDIĞINDAN BU YANA HASTANEDE

Ergenekon davası sanıklarından Mehmet Haberal, tutuklandığı 17 Nisan 2009'dan bu yana rahatsız olduğu iddiasıyla İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatıyor.

Geçtiğimiz yıl eylül, ekim ve kasım aylarında verilen 3 sağlık raporu, Haberal'ın sağlığının iddia edildiği gibi ciddi olmadığını ortaya çıkardı. Ancak mahkemenin söz konusu raporlardan geçtiğimiz hafta haberi oldu.

Savcılar da raporları gazetelerde haber yapıldıktan sonra öğrendi ve ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bu arada, Mehmet Haberal, sağlık durumunu gerekçe göstererek, kendisini tahliye etmeyen 9 hakim hakkında Yargıtay'da açtığı tazminat davasını da kazandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, söz konusu gelişmeler üzerine harekete geçti. Mahkeme, geçen hafta görülen duruşmalarda sanık ve avukatların taleplerine ilişkin değerlendirme yaparak, bazı ara kararlar aldı.

Buna göre mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılarak tutuksuz sanık emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur'un Jandarma genel komutanı olarak görev yaptığı dönemde, 2003-2004 yıllarının tamamını içerisine alacak şekilde aylık faaliyet programlarının gönderilmesinin istenmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun, Jandarma Genel Komutanı'na 22 Eylül 2003 günü saat 16.40'ta ve 20 Ocak 2004 tarihinde saat 18.30'da bir ziyaretinin olup olmadığının, ziyaret gerçekleşmişse de odaya giriş-çıkışı gösteren kamera kayıtlarını da istedi.

Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne müzekkere yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, halen soruşturması devam eden Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın işyeri aramasında ele geçtiği söylenen dinlemelerle ilgili tutanaklardan dosya sanıkları ve dosyayla ilgili olanların onaylı suretinin istenmesine hükmetti.

Tutuklu olup halen hastanede yatan dosya sanıkları hakkındaki tüm sağlık raporlarının Bakırköy ve Silivri cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmesi hükme bağlandı.

Mahkemeye daha önceki yazışmalarda gönderilmeyen ve geçen hafta ulaşan Mehmet Haberal'ın hastaneden taburcu edilebilecek durumda olduğuna dair 16 Ekim 2009 tarihli heyet raporuyla ilgili olarak tüm evrakın Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderilerek gereğinin yapılmasına karar verildi.

ECEVİT'İN TEDAVİSİ GATA'YA SORULACAK

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne müzekkere yazılarak 28 Eylül 2009'da hazırlanan ve hastanın ayakta tedavisinde sakınca bulunmadığının belirtildiği, altında da İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nden Doç. Dr. Cengizhan Türkoğlu'nun imzasının bulunduğu raporun istenilmesine karar veren mahkeme heyeti, rapor geldiğinde de Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine hükmetti. Haberal'ın nihai sağlık durumuyla ilgili rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesi kararlaştırıldı.

Heyet, yine bu sanık hakkındaki tüm sağlık raporlarının da bu kuruma gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, GATA'dan, merhum başbakanlardan Bülent Ecevit'e uygulanan tedavi ve tüm işlemlerin bildirilmesini istedi. Heyet, bu belgelerin de Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine hükmetti. 11 Kasım 2009 tarihli Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun raporunda ise Haberal'la aynı rahatsızlıkta olanların bir haftada taburcu edildiğine dikkat çekilmişti.

MAHKEME FİŞLEMELERİN PEŞİNE DÜŞTÜ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nda ele geçirilen öğrencilere yönelik fişleme belgelerinin de peşine düştü.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'ne müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, Hilmioğlu'nun savunması dikkate alındığında 'marjinal öğrenci grupları' ayrıntılı kişisel verilerinin bulunduğu belgenin kimin talimatıyla kim ya da hangi birim tarafından hazırlandığı, belge uyarınca bir işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa nedenleri, belgenin resmi mercilere intikal ettirilip ettirilmediği gibi hususların bildirilmesini istedi.

Mahkeme, yine 2000 yılından itibaren üniversite güvenliğini sağlayan güvenlik birimlerinin sorumlu düzeydeki tüm görevlilerinin açık kimlik ve adreslerinin gönderilmesini de karara bağladı.