BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Haber akademisiyle Türkiye'de ilkler

Haber akademisiyle birlikte dünyaya sözü olan, donanımlı bir ailenin bireyleri olacaksınız.

Abone ol
Anadolu Ajansı Haber Akademisi'nin ''Diplomasi Haberciliği'' ve ''Finans Haberciliği'' sertifika programı eğitimleri başladı.

Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Haber Akademisi Başkanı Kemal Öztürk, eğitim programın açılışında yaptığı konuşmada, öğrencilerin eğitimler sırasında çok güzel heyecanlar yaşayacaklarını söyledi.

Öğrencilerin eğitimlerde habercilik, ajans deneyimi alanında çok şeyler öğreneceklerini ifade eden Öztürk, ''Bizim açımızdan birinci derecede önemli şey, bir aile ferdi olup olmayacağınızdır'' dedi.

'Bireysel başarıların kendilerini mutlu etmediğini, ekip ruhuyla çalışmanın önemli olduğunu dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

''Arkadaşlarımız Twitter'dan haberlerini paylaşırlar. Hiçbiri birinci tekil şahsı kullanmaz. 'Benim haberim' demez. 'Bizim haberimiz' der. Birinci derecede önemli olan şey, sizin aile fertlerinden biri olup olamayacağınıza bakacağız. Ekip ruhunuz var mı, ortak çalışabiliyor musunuz, başkasının başarısını takdir edebiliyor musunuz, herkese anlatabiliyor musunuz? Bu sizin ekip içinde çalışıp çalışmayacağınızın göstergesidir.
İkinci derecede bakacağımız şey, enerjiniz kendinizden mi menkul? Eğer sizin içinizde gazetecilik aşkı, ajansta başarılı olma aşkı, bu ülkede en iyi olma ve bu dünyada ses getirecek bir ajansın üyesi olma aşkı varsa o bir enerji üretir içinizde ve hiçbir zaman yöneticilerinizin, amirlerinizin, ajans çalışanlarının motivasyonlarına ihtiyaç duymadan, biz bu enerjiyi görürüz. O sizi canlı tutar, hareketlendirir, sizi sürekli ayakta tutar. Enerjiniz kendinizden mi menkul yoksa bir fişe mi takmak gerekiyor? Demek ki enerjinizin kendi içinizde olması lazım.''

SÖYLEYECEK SÖZÜ OLANLAR

Öztürk, öğrencilere, ''Üçüncü olarak sizden beklediğimiz şey, bu ülkenin tüm tarihi boyunca dünyaya söyleyecek sözü olan insanlar tarafından yönetildiğini ve bu söylenen sözü de sizin yayacağınızı bilmenizdir'' diye seslendi.

Türkiye'nin bulunduğu topraklarının, bin yıldır iddialı insanların yaşadığı yerler olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Dolayısıyla iddialı insanların sözleri, sesleri, dünyaya verdikleri bir mesaj vardır. Bu mesajı dünyaya kim yayacak? Siz yayacaksınız. Yani çok büyük bir misyonun parçası olduğunuzu hissedeceksiniz'' diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün AA'yı ''Anadolu'nun sesini dünyaya duyurması'' için kurduğuna işaret eden Öztürk, ''Atatürk, burada, yaşanan milli mücadeleyi dünyaya duyurmayı kast etmiştir. Maalesef sonraki yıllarda dünyaya duyurulmamış. Ama şimdi dünyaya duyurmanın vakti geldi. Onu da biz yapıyoruz. Yani bu toprakları kim yönetiyorsa ve bundan sonra da kim yönetecekse, Anadolu Ajansı'nın bu mesajı dünyaya duyurması lazım. Dünyaya duyurması için de o dünyanın dilinde yayın yapması lazım'' dedi.

Öztürk, AA'nın şimdi Türkiye'nin sesini, Boşnakça yayınla Balkanlar'a, Arapça yayınla da Ortadoğu'ya taşıdığını belirtti.

ARAPÇA SERVİSİ

AFP'nin Arapça servisinin 1969 yılında kuruluğunu belirten Öztürk, şöyle devam etti:
''Ajansta bir çalışma prensibi vardır. Bisiklet teorisi. Bisikleti süreceksiniz, kitap okuyacaksınız, telefonla konuşacaksınız ve düşmeyeceksiniz. Ne demek bu? Eğer AFP'nin Arapça servisi 1969'da yani 43 yıl önce kurulmuşsa, biz de 10 ay önce kurulmuşsak, aradaki büyük farkı kapatmak için o zaman farklı bir şey yapmamız lazım. O yürüyorsa bizim koşmamız lazım. O koşuyorsa bizim bisiklete binmemiz lazım. Ama yine yetişemiyoruz. Bisikleti sürerken bir yandan da okumamız lazım, telefonla konuşmamız lazım, işimizi yapmamız lazım ki aradaki farkı kapatalım. Bu ekip, bunu yapıyor şu anda. Bir yıldır AA'nın sadece habercileri değil teknik ekibi de pazarlama ekibi de güvenlik ekibi de bunu yapıyor. Bu yüzden 10 ay içinde AA, bütün Ortadoğu'da fark edildi. İnşallah, Allah'a güvenerek iddia ediyoruz ki 2013'ün sonunda AA'nın Arapça servisi Ortadoğu'nun bir numaralı haber ajansı olacaktır.''

2020'NİN TEMELLERİNİ SİZ ATACAKSINIZ

AA'nın hedeflerini ''100. Yıl Vizyonu''nun belirlediğini vurgulayan Öztürk, ''100. Yıl Vizyonu''nun 2020'de nasıl bir Anadolu Ajansı görüleceğini anlattığını söyledi.
Öğrencilere ''Fark edeceksiniz ki 100. Yıl Vizyonu aslında sizin üzerinize inşa edilen bir vizyondur. Yeni nesil habercilerin üzerine inşa edilmiştir'' diye seslenen Öztürk, 2020 yılına kendilerinin burada olmayabileceğini ancak Haber Akademisi'nden yetişerek Anadolu Ajansı'nda çalışmaya başlayanların 10 yıl sonra yönetici olabileceğinin altını çizdi.

İLK KEZ 

Öğrencilerden aldıkları eğitimin hakkını vermelerinin beklendiğinin altını çizen Öztürk, ''Bunu da kendiniz için yapacaksınız. Finans ve diplomasi alanında uzmanlaştırılacaksınız. İnşallah başarıyla tamamladığınızda Türkiye'de finans ve diplomasi eğitimi almış ilk haberciler olarak, yardımcı muhabir olarak kariyerinize başlayacaksınız'' diye konuştu.

TORPİL YOLUNA YANAŞMADAN KENDİ ADIMLARINIZLA

Anadolu Ajansı'nda yardımcı muhabirlikten muhabirliğe, başmuhabirlikten editörlüğe geçiş süreçlerini anlatan Öztürk, şöyle konuştu:
''Bu kurumda ilerlemek çok kolay, kariyer yapmak çok kolaydır. Asla torpil işlemez. Mülakatlarda da bunu fark etmişsinizdir. Sizin referanslarınızda ne yazarsa yazsın hak etmediyseniz asla bu kurumda çalışamazsınız, asla ilerleyemezsiniz. Size tavsiyem bu eğitim süreci içerisinde asla torpil yapmaya kalkmamanızdır. Kalktığınız anda çok ters teper. Bu kurumda bu torpiller işlemiyor. Hak ettiğiniz sürece de nereden gelirseniz gelin, kim olursanız olun ilerlemenizi kimse engelleyemez. O yüzden ileriki dönemlerde bileğinizin hakkıyla, alnınızın teriyle bu kurumda çalışmayı inşallah hak edeceksiniz.''
Katılımcılara ''Anadolu Ajansı ailesine hoş geldiniz'' diyerek konuşmasını bitiren Öztürk, eğitim döneminin hayırlı olmasını diledi.

ÖNCELİKLE İNSANIZ

Ajans Haberciliği Sertifika Programı dönem birincisi, yardımcı muhabir Tuğba Özgür Durmaz da törendeki konuşmasında AA'nın hayallerinin gerçeğe dönüştüğü yer olduğunu belirtti.
AA'da çalışmanın, hayatta insanların önüne çıkabilecek nadir fırsatlardan biri olduğunu ifade eden Durmaz, ''Burada gözünüzü, kulağınızı, kalbinizi sonuna kadar açın. Gittiğiniz okullarda öğrendiklerinizi bir kenara koyun, aklınızda yeni, geniş, kapsamlı bir alan açın. Burada öğrendikleriniz, farkına varmadan hayata bakışınızı değiştirecek, ufkunuzu genişletecek'' diye konuştu.
''Gazeteci de olsak öncelikle insanız'' diyen Durmaz, ''Geçmişten geleceğe uzanan yolda muhtaç olanların, zulüm altında olanların sesini dünyaya duyurmamız gerekiyor. Bizim insanlığa hizmetimiz bu şekilde olacaktır'' ifadelerini kullandı.

ÖZVERİDEN DONANIMA

Dönem ikincisi Erkan Avcı ise AA çatısı altında çalışmanın zor olacağını bildiklerini söyledi. Çalışmaya başlayınca bu zorluğu daha çok hissetmeye başladıklarını ifade eden Avcı, AA'da çalışmanın özveri gerektirdiğine işaret etti.
Açılış törenin ardından ''Diplomasi Haberciliği'' ve ''Finans Haberciliği'' sertifika programının ilk dersi, AA Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek tarafından verildi.