BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.424,14
HABER /  GÜNCEL

Pyongyang'dan sınır muhafızlarına 'vur emri'

Kuzey Kore'den kaçmaya çalışanlara yardımcı olan bir kuruluşun sözcüsü, kaçak göçmen sayısında azalma olduğunu söyledi.

Abone ol

Sınırı ziyaret edenler iki Kore'nin birleşmesi dileklerini kurdelalarla ifade ediyor.

Kuzey Kore yönetiminin sınır muhafızlarına, sınırı kaçak olarak geçmeye çalışanları vurmaları talimatı verdiği iddia ediliyor.

Bir yardım kuruluşunun Fransız Haber Ajansı'na konuşan sözcüsü, Kuzey'den güneye göçte geçen sene keskin bir düşüş olduğunu açıkladı.

Caleb Misyonu adlı kuruluşun sözcüsü rahip Kim Sung-Eun, yeni lider Kim Yong-Un'un sınırı kaçak geçmeye çalışanların vurulması emrinin bu düşüşte etkili olduğunu söylüyor.

Kore Yarımadası'nın birleşmesi ile bağlantılı konulara bakan Güney Kore'deki bakanlığın verileri, 2011 yılında 2 bin 706 Kuzey Koreli'nin güneye geçtiğine, bu sayının 2012'de bin 508'e gerilediğini gösteriyor.

Çin'den geçişler

Güney Kore'ye geçenlerin neredeyse tamamının Çin üzerinden geçiş yaptığı verilen ayrıntılar arasında.

Caleb Misyonu adlı Hıristiyan yardım kuruluşunun sözcüsü, rahip Kim Sung-Eun, Kim Yung-İl'in oğlu Kim Yong-un'un 2011'de işbaşına geldikten sonra "sınır muhafızlarına Kuzey Kore-Çin sınırını yasadışı yollardan geçmeye çalışanları vurmaları emri verdiğini" söyledi.

Calep Misyonu, Güney Kore'ye geçen Kuzey Korelilerin güneyde yerleşmelerine yardımcı oluyor.

Caleb Misyonu sözcüsü, kuzeyden güneye kaçak geçişin maliyetinin son yıllarda yükseldiğini, bugünlerde gerekli olduğunu söylediği 9 bin 300 dolarlık miktarın yarısının kuzeyli sınır muhafızlarına rüşvet olarak ödendiğini söylüyor.

Güney Kore'deki bakanlık kayıtları, 1998 yılından bu yana yaklaşık 25 bin kuzeylinin güneye yerleştiğini, bunların yarısının geçinme güçlügü çeken emekliler ya da işsizler olduğunu gösteriyor.