BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.420,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Güneş'teki dev hortumların dansı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait uzay aracı, Güneş'in yüzeyindeki hortum benzeri devasa oluşumların eşsiz görüntülerini elde etti.

Abone ol

Bu hortumlardan bazılarının Dünya ile aynı büyüklükte olduğu belirtiliyor. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı, 7 ve 8 Şubat’taki 30 saatlik izleme periyodu boyunca, yüzeyden fışkıran hortum benzeri süper-sıcak plazma patlamalarının ‘dans edişine’ şahit oldu.

iaecev.jpg

SDO görevindeki bilim insanları, Dünya üzerinde rüzgârın etkisiyle oluşan hortumların aksine, Güneş’teki plazma hortumlarının yıldızdaki güçlü manyetik alan tarafından şekillendirildiğini kaydediyor.

HORTUMLARIN BOYU DÜNYA BÜYÜKLÜĞÜNDE

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Terry Kucera, “Bu hortumlardan bazıları neredeyse bizim gezegenimizle aynı boyutlarda. Saatte 483 bin kilometre hızla hareket ediyorlar. Bir karşılaştırma yapacak olursak, Dünya’daki en büyük ve yıkıcı F5 derecesindeki kasırgalar, saatte 482 kilometre hıza ulaşabiliyor” dedi.

2010 Şubat’ında uzaya fırlatılan SDO uzay aracının 5 yıl boyunca NASA’nın Güneş araştırmalarında kullanılması planlanıyor.

SDO