BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Güneş Tillo’yu bir kez daha aydınlattı

Güneş, 250 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından Siirt’in Tillo beldesinde yaptırılan ışık düzeneğiyle yeniden İsmail Fakirullah Hazr...

Abone ol

Güneş, 250 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından Siirt’in Tillo beldesinde yaptırılan ışık düzeneğiyle yeniden İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna doğdu.
İbrahim Hakkı Hazretleri’nin ’Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim’ diyerek yaptırdığı güneş düzeneğinde, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna yansıması bir kez daha izlendi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte binlerce kişi güneş hadisesine tanık olmak için Tillo’ya geldi.
Sabah namazının ardından Siirt’in Aydınlar (Tillo) ilçesinde bulunan türbe, il dışından binlerce kişi olmak üzere yurdun dört bir yöresinden gelen vatandaşlar tarafından dolduruldu. Türbenin küçük olması nedeniyle çok az kişi içeride izleme imkanı buldu. Türbenin avlusunda ve Tillo meydanına Led ekran kuruldu.
Türbeye giremeyen vatandaşlar ellerinde fotoğraf makineleri ve telefonları, güneş ışıklarının İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucuna doğmasını ekrandan izlemeye ve görüntülemeye çalıştı. Birçok vatandaş bu esnada duygulu anlar yaşadı, tekbir ile salavatlar getirdi. Güneş hadisesine şahit olmanın ayrı bir duygu olduğunu belirten Siirt Valisi Ahmet Aydın, bu yıl çok daha güzel bir organizasyonla güneş hadisesine tanık olduklarını söyledi.

"250 YIL ÖNCE YAPILAN BU DÜZENEK HALEN BİLE HALKIMIZA İLHAM KAYNAĞI OLUP BİLİM DÜNYASINI AYDINLATIYOR"
Aydın, “Siirt ve Siirt dışından bu güneş hadisesini izlemeye gelen vatandaşlar sabahın erken saatlerinde havanın soğuk olmasına aldırış etmeden Tillo’ya akın etti. Biz de çok güzel bir organizasyonla halkımıza bu manevi güzellikleri bir kez daha aktardık. Malum tillo ilim ve irfan yurdudur, her yeri evliya ve ulemalarla dolu olan bu beldeyi kutlu kılan bir başka güzellik de büyük ulema ve Astronomi dehası İbrahim Hakkı Hazretlerinin Tillo’daki ve biraz önce şahit olduğumuz Güneş hadisesi düzeneğidir. Allah onlardan razı olsun, 250 yıl önce yapılan bu düzenek halen bile halkımıza ilham kaynağı olup bilim dünyasını aydınlatıyor. Her yıl bu tür organizasyonları tertipleyerek manevi değerlerimizi uluslararası noktalarda tanıtarak Siirt’i inanç turizmiyle bir yerlere getireceğiz. Tillo ile ilgili çok önemli projelerimiz var. Beldenin çehresini değiştirecek ve eski tarihi kimliğine kavuşturacak AB projelerini önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Yani buraya gelen davetliler daha fazla bir manevi hava ile karşılaşmalarını sağlayacağız” dedi.
Ailesiyle birlikte İstanbul’dan geldiğini söyleyen H.Mustafa Demirci, “Siirt’in Tillo beldesinde Güneş hadisesini izlemek için ta İstanbul’dan ailece buraya geldik. Özellikle sabah erken saatlerinde binlerce kişi ile birlikte ışık hadisesine tanık olmak ayrı bir atmosfer oluşturuyor. Akabinde canlı olarak led ekranda çok güzel bir organizasyon düzenlenecek canlı bir şekilde güneşin kuleden nasıl yansıdığı ve akabinde türbeden İsmail Fakirullah hazretlerinin başucunu aydınlatması ayrı bir heyecan verdi" şeklinde konuştu.

“BURALARIN KİYMETİNİ BİLMEMİZ LAZIM”
Beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte geceyi Tillo’da geçiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tillo’nun önemine vurgu yaparak, “Geçmişimizi, manevi değerlerimizi ve tarihimizi iyi bilmemiz gerekir. Özellikle bu nesle şunu tavsiye ediyorum; Eski alimlerimizin eserlerine olan ilgiyi artıralım, geçmişi ne kadar iyi tanırsak geleceğe de o şekilde emin adımlarla ilerleriz. Bu arada geçmiş derken ilmi geçmişi çok iyi tanımalıyız. Batılıların dünyaya hakim olmadığı dönemde dünyaya bilgi ve bilim aktaran bir geçmişimiz vardır. Başkalarının ürettiği bilgiyi tüketerek bir yere varamayız, bilgi üretmeden ve damgamızı vurmadan tam olarak kalkınmış bir ülke, kalkınmış bir millet olamayız. İbrahim Hakkı Hazretleri’ne bu miraslarından ötürü şükranlarımı sunuyorum. Rahmetle anıyorum” dedi.

“BURADAKİ İÇ KAVRAM AŞK, İLİM VE TEKNOLOJİDİR”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, “Tillo’da ve Siirt’te yatan çok büyük zatlar var bunların kıymetini bilmemiz gerekir. Buradaki iç kavram aşk, ilim ve teknolojidir. Aşkı ilimle yoğurmamız lazım, buradaki teknoloji de müspet ilimlere öncü olmalıdır. Ama bunun gerisinde ne var. Aşk var. Gelecek adına bu üç kavrama çok ihtiyacımız var, eğer biz bu kavramın şifrelerini çözersek, gelecek nesillere aktarırsak gelecekte bunun ihtiyacı dikkate alınır, güzel bir eser ortaya çıkar. İlim varlığın hakimiyetini bilmektir, bunun da aşkla yapılması gerekir” diye konuştu.

IŞIK HADİSESİ VE TARİHİ
İbrahim Hakkı Hazretleri Tillo’da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah’nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve hocasına duyduğu derin saygıyı ifade etmek için hocasına yan tarafında bir kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 2.5 kilometre uzağında bir tepe üzerinde taş bir duvar inşa etmiş.
250 yıl önce, hocası İsmail Fakirullah için yaptığı düzenekte Tillo’nun yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan Kale-tül üstat tepesinde başında harçsız olarak ortasında 40×50 santimetre ebatlarındaki pencereden güneş, yeni yılın ilk başlangıcında bu duvarın ardından doğup, duvardaki pencereden giriyor. Ardından da türbenin kulesine, oradan da kırılarak türbenin penceresinden içeri giriyor ve hocası İsmail Fakirullah’ın başucunu aydınlatıyor. Yaptığı Işık hadisesi ile ilgili İbrahim Hakkı hazretlerinin, "Yeni yılda doğan güneş ilk olarak hocamın başucunu aydınlatmazsa, ben o güneşi neyleyim?" diyerek, hocasına duyduğu derin saygıyı gösteriyor.
Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen bu hadise, 1960’lı yıllarda türbenin onarılması sırasında bir pencerenin yerinin kaydırılması ile bozulmuştu. Türkiye’nin birçok üniversitelerinde bir araya gelen bilim adamları ortak bir çalışma başlatarak kuleden küçük bir pencere açarak düzeneği aktif hale getirdi. Restorasyonla yeniden aktif hale getirilen sistem, 3 yıldır düzenli bir şekilde çalışıyor. Güneş hadisesine tanık olmak isteyen binlerce kişi, Türkiye’nin birçok ilinden Tillo’ya akın etti. 60 yıl önceki gibi güneş önce İsmail Fakirulah’ın başucuna doğdu.
(İHA)