BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Güneş dünyayı içine alacak

Ege Üniversitesi'ndeki konferansta güneşin dünyayı içine alarak yokedeceği gündeme geldi.

Abone ol

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Doç. Dr. Kadri Yakut, "Güneşin 5 milyon yıl sonra büyüyüp Dünya'yı içine alarak yok edeceğini biliyoruz. Dünya dışı bir yaşamın var olduğuna dair ise her hangi bir şey elde edilmemiştir" dedi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden mezun olan ve şu anda Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nde çalışmalarına devam eden Doç. Dr. Kadri Yakut, evrenin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını anlattı. Evrenin oluşum teorileri, büyük patlama, yıldızların ve gezegenlerin oluşumuyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kadri Yakut evrenin 14 milyar yıl kadar yaşlı olduğunu, Bing Beng'in sadece bir teori olduğunu bunun bir kesinlik taşımadığını söyledi. Doç. Dr. Kadri Yakut sözlerine şöyle devam etti:

"Hafif elementler evrenin oluşumu sırasında ağır elementlerle birlikte yıldızların oluşumunu gerçekleştirmiştir. Her şey bir tek noktada başlamıştır. Evren böyle bir ortamda oluşmuştur. Ortam inanılmaz bir şekilde sıcak ve yoğundur. Evren ivmeli ve açık bir yapıya sahiptir."

Doç. Dr. Kadri Yakut evrenin gözlenme serüveninin 1930'lu yıllarda başladığını, 1965'li yıllarda da kozmik art alan ışınımının ölçüldüğünü söyledi.

MD+BO MD-BO KARANLIK MADDENİN TARİHÇESİ MD-BO

Doç. Dr. Kadri Yakut evrenin yüzde 23'lük kısmının karanlık ortamdan oluştuğunu, bu karanlık dönemin 13 milyar yıl önce başladığını söyledi. Doç. Dr. Yakut "Karanlık madde 1933 yılında öğrenilip ortaya çıkarıldı. Görünmez baryonlardan oluşmaktadır. Karanlık enerjinin ise kesin ve net bir şekilde nasıl oluştuğu bilinememektedir" dedi.

Evrenin daha çok hidrojenden az bir kısmının da plazmalardan oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Yakut şöyle devam etti:

"Bir yıldızın nasıl oluştuğunu bilmekteyiz. Gaz, toz ve parçacıkların birleşmesiyle ve hidrojenin yanmasıyla yıldızların nasıl oluştuğunu görebilmekteyiz. Fakat gezegenlerin oluşumuyla ilgili net bir şey söylememiz mümkün değildir. Diğer yandan Güneşin 5 milyon yıl sonra büyüyüp Dünya'yı içine alıp yok edeceğini biliyoruz. Dünya dışı bir yaşamın var olduğuna dair ise her hangi bir şey elde edilmemiştir."