BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  DÜNYA

Gündemi sarsacak PYD iddiası! Eğer doğruysa...

Güvenlik analisti Metin Gürcan PYD’nin içinde hava desteğini sağlayacak Rus yer unsurları olduğunu iddia etti

Abone ol

SURİYE'nin Tel Rifat bölgesindeki Rus hava desteğiyle ilerlemeye çalışan PYD'yi Vatan gazetesine değerlendiren güvenlik analisti Metin Gürcan ilginç bir noktaya dikkat çekti.

"PYD, Suriye'nin Tel Rifat bölgesinde ABD hava desteği olmadan Rus hava desteğiyle ilerlemeye çalışıyor. Bunu şöyle değerlendiriyorum; uçakların yakın hava desteğinde, hedef tespiti ve kıymetlendirme yapan,

PYD ve Rus askerleri sahada birlikte hareket ediyor. Ruslar PYD'ye bu hava desteğini sağlıyorsa mutlaka sahada hava desteğini sağlayacak yer unsurları vardır.

 atışlar olduktan sonra onların düzeltmesini veren, hava kuvvetleriyle irtibatı olan ileri gözetleyici tabir ettiğimiz işi yapabilen ya da pilot olan Rus askerleri var. PYD ve Rus askerleri sahada birlikte hareket ediyor. Ruslar PYD'ye bu hava desteğini sağlıyorsa mutlaka sahada hava desteğini sağlayacak yer unsurları vardır. En azından bu bölgedeki faaliyetleri için birlikte hareket ediyorlar."

PYD KARAR EŞİĞİNDE

Metin Gürcan, PYD'nin önemli bir karar eşiğinde olduğunu belirtiyor: "Bu YPG'nin bundan sonra Amerika mı yoksa Rusya ile mi devam edeceğiyle ilgili çok stratejik bir karar. Bizim görebildiğimiz kadarıyla Fırat'ın batısında Kobani ve Cezire bölgesinde Amerika'yla, ancak şu andaki aksiyon bölgesinde ise Rusya ile birlikte hareket ediyor. Bu da aynı zamanda PYD için hangi tarafla devam edeceği açısından bir karar eşiği. Bu hem Türkiye'deki çatışmaları hem de Suriye'nin geleceğini etkileyecek çok önemli bir karar olacak."



O HAVA LİMANI KRİTİK

Türkiye'nin ısrarla PYD işgalini önlemeye çalıştığı Azez ile Tel Rifat arasındaki Minag Havalimanı, çok kritik bir öneme sahip. Çünkü bu havalimanının ele geçirilmesiyle, bölgedeki halka ulaşan yardım koridoru kapanmış oluyor. Ayrıca Türkiye ile muhaliflerin arasındaki bağ da kopuyor. Rusya'nın bölgede hava operasyonlarıyla desteklediği Suriye rejimi, ılımlı muhaliflerin Türkiye ile bağlantısını kesmeye çalıştığını açıklamıştı.