BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,12
ALTIN 2.471,03
HABER /  GÜNCEL

Gümüşhane altın zengini oldu

Koza, Gümüşhane'den altın çıkarmaya hazırlanıyor. Hedef 6 yılda 15 ton altın, 9 ton gümüş çıkarmak.

Abone ol

Gümüşhane ekonomisine altın dopingi! Çalışmayı yürüten Koza Altın İşletmeleri Proje Müdür Vekili Bahri Coşkun, Gümüşhane'de 6 yıl içerisinde 15 ton altın 9 ton gümüş üretileceğini söyledi.

Koza Altın İşletmeleri Gümüşhane Mastra Altın Madeni Proje Müdür Vekili Bahri Coşkun,  6 yıl içinde hedeflenen üretimle ülke ekonomisine 555 milyon YTL ekonomik katkı, 2 milyar 331 milyon YTL de katma değer sağlanacağını söyledi.

Coşkun, merkeze bağlı Demirkaynak köyü Mastra bölgesinde bulunan maden sahasında  yaptığı açıklamada, Koza Altın İşletmeleri AŞ'nin ülkedeki altın madenlerini aramak ve işletmek üzere yüzde 100 Türk sermayesiyle kurulan bir şirket olduğunu belirterek, ''Koza, Türkiye'nin ilk altın madeni Ovacık'ı çalıştıran ilk Türk şirketidir. Şirketimiz, yaptığı aramalar ve yatırımlar ile 900 milyon dolarlık altını görünür rezerv haline getirmiştir. Bunun ekonomimize sağladığı katma değer 3,6 milyar dolardır'' diye konuştu.

Mastra altın madeni bölgesinde yaptıkları çalışmalara değinen Coşkun, tespit edilen rezervin 1 milyon 150 ton olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''1 ton rezervden 13 gram altın, 7 gram da gümüş elde edilecek. Burada, 6 yıl içerisinde 15 ton altın, 9 ton gümüş üretilerek ülke ekonomisine 555 milyon YTL ekonomik katkı, 2 milyar 331 milyon YTL de katma değer sağlanacak. Şu anda maden sahasında 328 personel istihdam ediyoruz. Bu personelin yüzde 90'ı yöre halkından oluşmaktadır. Satın alma, eleman istihdamı ve stajyer kabul politikalarında önceliği her zaman yöreye vermekteyiz. Bu açıdan baktığımızda Gümüşhane'ye yılda istihdamdan 3,15 milyon YTL, malzeme ve hizmet alımlarından piyasaya 12,5 milyon YTL ekonomik girdi sağlamaktayız.''