BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Gül'ün görev süresi 7 yıl ama...

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 5 mi 7 yıl mı tartışması yeniden alevlendi. CHP'nin ardından BDP'de değerlendirmesini yaptı.

Abone ol

İNTERNETHABER- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 5 mi 7 yıl mı tartışmasına BDP de katıldı.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'a göre Cumhurbaşkanının halk tarafından 5+5 formülü ile seçilmesi için yapılan Anayasa değişikliğine geçici bir madde eklenmediği için Gül'ün görev süresi 7 yıl. Ancak siyaseten ve etik olarak 5 yıl olması için AK Parti harekete geçmeli.


Kaplan Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmalara twitter hesabından yaptığı açıklama ile katıldı. İlk olarak süreci anlatan Kaplan şunları yazdı:

"Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2012 de mi 2014 te mi yapılacak? Hükümet kanadından süren suskunluk, belirsizlik devam ediyor. 200'de Cumhurbaşkanı Meclis tarafından 7 yıl için seçildi. Anayasa tüm partilerin katılımı ile milletvekili görev süresi 5 yıldan 4 yıla indirildi. Milletvekili seçimleri 4 yıl sonra yapıldı. Meclis Cumhurbaşkanının halk tarafından 5+5 formülü ile seçilmesi için anayasa değişikliği yaptı."

SİYASETEN VE ETİK OLARAK 5+5 OLMALI

AK Parti Anayasa değişikliğine geçici bir madde eklemediği için Gül'ün görev süresinin bu durumda 7 yıl göründüğünü anlatan Kaplan, "Ancak, siyaseten ve etik olarak 5+5 in uygulanmalı" diyerek şöyle devam etti:

"AKP 28 Ağustosa kadar yasa değişikliği yaparsa 5 yıl uygulanır. Diğer seçenek Gül'ün görev süresini açıklaması, isterse 7 yıl veya 5 yıl olur. Her iki durumda siyaseten sorumlu olan AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimi teklifini yapan olarak arkasında duracakmı? 2012 de seçim var mı göreceğiz."