BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  DÜNYA

Gül’ün Cumhuriyet Bayramı mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Demokratik süreç kimi zaman kesintiye uğrasa da, ekonomik sıkıntılar gelişme ivmesini olumsuz etkilese de, Tür...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Demokratik süreç kimi zaman kesintiye uğrasa da, ekonomik sıkıntılar gelişme ivmesini olumsuz etkilese de, Türkiye yönünü hep ileriye çevirmiş, sorunlarını çözme iradesini kaybetmemiştir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı. Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümünün coşku ve kıvançla kutlandığını belirten Gül, "En büyük bayramımızda, bu gurur gününde sizleri sevgiyle ve muhabbetle selamlıyor, hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum. Cumhuriyetimiz 90 yaşında. Bu anlamlı gün, geçen süre zarfında geldiğimiz seviyeyi değerlendirme, geleceğe dönük hedeflerimizi gözden geçirme imkanını bizlere vermektedir" dedi. Gül, Cumhuriyetin, Türk milletinin Büyük Atatürk önderliğinde verdiği emsalsiz mücadelenin, onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenliğine sahip çıkma ve bağımsız yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eser olduğunu belirtti.
Gül, "Atatürk’ün liderliği ve Yüce Meclisimizin cesur kararları neticesinde Kurtuluş Savaşı’nda tarihi bir başarı elde edilmesi ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, Anadolu’daki bin yıllık egemenliğimizi ebedileştiren ileri görüşlü bir adım olmuştur. Cumhuriyetimizin kazanımları, bir asra yaklaşan zaman diliminde katettiği mesafe, ülkemizin bölgesindeki ve dünyadaki saygın konumu, şüphesiz hepimiz için büyük bir iftihar vesilesidir. 90 yıl milletlerin hayatında çok uzun bir süre değildir. Böyle bir çerçeveden bakıldığında Cumhuriyet’in çok daha fazla kökleştiğini ve halkımız tarafından benimsendiğini görmekteyiz. Bugün Cumhuriyet’in ve onun kazanımları, halkımız arasında fark edilenin çok üzerinde bir mutabakata dönüşmüştür. Bu hususta vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü de yoktur" ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, uzun yıllar devam eden savaşlar nedeniyle yanmış yıkılmış, imkansızlıklar içindeki Türkiye’nin, bu kadar kısa bir süre içerisinde, modern bir devlete dönüşmesi ve bugünkü seviyeye ulaşmasının, örnek bir başarı ve gurur tablosu olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet’in en önemli faziletinin, eşitlik, adalet, hürriyet ve özgür seçim olduğuna dikkati çeken Gül, "Millet egemenliğine dayanan, gücünü millet iradesinden alan Cumhuriyet rejiminin temel esasları, bireylerin hak ve özgürlüklerini teminat altına alması, herkese fırsat eşitliği sunması, toplumda adalet duygusunun yerleşmesini sağlayacak bir hukuk düzenini tesis etmesidir. Bugün herkes, bu ülkenin eşit haklara sahip, asil ve özgür vatandaşlarıdır. Ve ayrım gözetilmeksizin herkes, Cumhuriyetimizin gerçek sahibidir. Diğer taraftan Cumhuriyetimizin en belirgin özelliği, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmasıdır. Bu temel nitelikler, bölgemizde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında; Türkiye Cumhuriyeti’nin daha başlangıçta ne kadar sağlam temeller üzerine kurulduğunu ortaya koymaktadır. Esasen tarihin akışı da, ülkemizin dayandığı esas ve değerlerin isabetini çarpıcı bir şekilde ortaya koymuş bulunmaktadır" dedi.
Türkiye’nin bugün en güçlü dönemini yaşadığının tartışma götürmez bir gerçek olduğunu belirten Gül, 90 yıldır devam eden ve özellikle son yıllarda daha da ivme kazanan gayretler sayesinde Türkiye’nin, büyük dönüşümleri ve kalkınma atılımlarını başarıyla hayata geçirebildiğini bildirdi. Gül, demokrasinin de aynı paralelde büyük bir olgunluk seviyesine ulaşmış olmasının, ayrıca iftihar kaynağı olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE, DEMOKRATİK REJİMİYLE BÖLGESİNDE YILDIZ GİBİ PARLAMAKTADIR"
Modernleşme süreci, yükselen demokratik standartları, çoğulcu parlamenter sistemi, gelişen ekonomisi, siyasi istikrarı ile yumuşak güç bakımından Türkiye’nin ulaştığı seviyenin dikkatle ve ilgiyle takip edildiğini belirten Gül, "Bunları söylerken, yumuşak güç unsurları, kazanımları ve demokratik rejiminin nimetleriyle ilham kaynağı olan ve model alınan, etki alanı güçlü bir Türkiye’den söz ediyorum. Türkiye çağdaş değerlere dayalı demokratik rejimiyle bölgesinde bir yıldız gibi parlamaktadır" dedi.
Cumhuriyet’in demokrasi ayağı hep sorunlu olduğunu söyleyen Gül, mesajında şunları kaydetti: "Demokrasi eksiğinin yakın tarihimizde neden olduğu meseleleri hepimiz yaşadık. Bugün gelinen noktada Türkiye, Cumhuriyetimizi çağdaş bir demokrasiyle taçlandırma yolunda önemli mesafe katetmiştir. Son yıllarda gerçekleştirilen köklü reformlar, özgürlükleri genişletirken, hukukun üstünlüğünü esas alan modern bir devlet ve toplum düzeninin temellerini de güçlendirmiştir. Kabul edilmelidir ki, Cumhuriyetimizin demokratikleşmesi, ülkemizin son yıllardaki en büyük kazanımıdır. Tüm bunlar da göstermektedir ki Türkiye, sadece ekonomik, siyasi, askeri ve beşeri açıdan değil, demokratikleşme açısından da, ’muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma’ hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemektedir."
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bugünkü konumunun, Cumhuriyetin kurucusu Atatürk başta olmak üzere tüm liderlerden siyasi partilere, her türlü meslek erbabından sivil toplum kuruluşlarına milletin on yıllar süren ortak çabasının ve modernleşme iradesinin bir ürünü olduğunu belirtti. Gül, "Bugüne kadar sorunlarını kendi iradesiyle çözmesi, ülkemizi ve milletimizi farklı kılan bir özelliktir. Bundan sonra da sorunlarımızı adım adım giderek, demokratik bir olgunlukla, cesaretle, konuşarak, barış içerisinde çözeceğimizden, sıkıntılarımızı hızla aşacağımızdan şüphe duymuyorum. Her milletin tarihi süreçte inişleri, çıkışları olmuştur. Demokratik süreç kimi zaman kesintiye uğrasa da, ekonomik sıkıntılar gelişme ivmesini olumsuz etkilese de, Türkiye yönünü hep ileriye çevirmiş, sorunlarını çözme iradesini kaybetmemiştir" dedi.

"TÜRKİYE, GÜÇLÜ BİR VİZYONLA HEDEFLERİNE DOĞRU İLERLİYOR"
Bugün Türkiye’nin, güçlü bir vizyonla hedeflerine doğru ilerlediği kaydeden Gül, "Ülkemizin büyüklüğüne yakışan, gıpta ile bakılan projelerle yoluna devam ediyor. Cumhuriyetimizin kazanımlarının üzerine daha büyüklerini inşa etmek, önümüzdeki süreçte temel önceliğimizi oluşturmaktadır. Ülke olarak katettiğimiz önemli mesafeye rağmen, eksikliklerimizin bulunduğunun idraki içindeyiz. Türkiye’nin, insani gelişmişlik endeksinde daha üst sıralara taşınması; demokrasi, ekonomi, kültür, sanat, eğitim, sağlık, altyapı, bilim ve teknoloji, ile çevre alanlarında gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalaması için çalışıyoruz. Demokrasi ve ekonominin birlikte yükselmesine özel bir önem veriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Cumhuriyetin on yıl sonra bir asrı tamamladığını belirten Gül, mesajını şöyle sürdürdü: "Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini tamamlamış, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki yerini almış, en gelişmiş demokratik standartları yakalamış, küresel bütün alanlarda aktif rol oynayan bir Türkiye’ye ulaşılması, ’muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma’ hedefinin de taşıyıcısı olacaktır. Bugünkü mevcut göstergeler, bu hedeflerin çok da uzak olmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca Cumhuriyetimizin gurur verici başarıları, bizlere haklı olarak bu güveni vermektedir. Bu duygularla, yurt içindeki ve dışındaki siz değerli vatandaşlarımın, parlak geleceğimizin mimarları olacak sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımıza bu büyük bayram gününde selam ve sevgilerimi sunuyorum."
(İHA)