BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Gülü terletecek irtica imzası

Onaylasa bir türlü, onaylamasa bir türlü... İmza atmazsa bu tarihte bir ilk olacak.

Abone ol

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), 29-30 Kasım tarihlerinde kritik bir toplantı gerçekleştirecek.

Türkiye’nin terörle mücadelede yeni bir sürece girdiği dönemdeki toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. YAŞ’ta alınan kararlar, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulacak.

DAHA ÖNCE ŞERH KOYDU

58’inci Hükümet’in Başbakanı’yken YAŞ toplantısına başkanlık eden ve ihraç kararlarına “Yargı yolu kapalı olduğu için muhalif kaldım” sözleriyle “şerh” koyan Gül’ün yeni dönemde nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.

ONAYLAMAZSA TARİHTE BİR İLK OLACAK

Bu konu, cumhurbaşkanlığına adaylık süreci başladığından bu yana tartışılıyor. Çünkü, Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Gönül, ihraç kararlarına, Gül’ün yaptığı gibi şerh koydu. Bu toplantıda da aynı tutumu sürdürmeleri bekleniyor. Yani AKP hükümetlerindeki “teamül” bu yönde. Ancak, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı’nın onaylamaması gibi bir durum da tarihte hiç yaşanmadı.

ILIMLI MESAJ İPUCU

Fakat Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığına aday olduğu dönemde, Meclis’te yaptığı basın toplantısında YAŞ’ın ihraç kararlarına daha önce şerh koyduğu hatırlatılınca, “Amacımız devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışması. Devletin çok önemli görevlerini yürüttüm. Bundan dolayı devletin tüm organlarının, tüm kurumların hassasiyetini biliyorum. Kurumlar arasındaki uyumun sağlanması temel görevlerimden birisi olacaktır” demişti.

Gül’ün bu yanıtı, bugüne kadar karşı çıktığı uygulamaya onay vereceği ve YAŞ kararlarına ilişkin bir sorun yaşanmayacağının işareti olarak yorumlanıyor.

İHRAÇLAR GÜNDEMDE

YAŞ’ta, bölücülük ve irticai faaliyetlere karışan, TSK’nın şeref ve haysiyetini küçük düşürücü davranışlarda bulunan personelin durumu görüşülecek.

Ardından Genelkurmay Personel, Harekat ve İstihbarat Başkanlıkları tarafından “terör” ve “bölgesel çatışma riskleri” konusunda hazırlanan kapsamlı bir brifing de verilecek.

Brifing sonrasında, Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın yanı sıra toplam 13 komutan; tartıştıkları konuları iki gün süreyle masaya yatıracak. Terör örgütünün Kuzey Irak’taki faaliyetleri, terörle mücadele süreci, Irak, İran, Suriye, Filistin-İsrail ve Kafkaslar’daki gelişmeler de gündemde olacak.