BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Gül'e KCK davasını sordular

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Strasbourg'da Avrupalı parlamenterlere seslendi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konyesi Parlementosu Konseyi'nde (AKPM) konuştu. Diyarbakır'da görülen KCK davasında ana dilde kendilerini savunamayan sanıklar Gül'ie soruldu. Ortak Avrupa vicdanı oluşturmaya çağıran Gül, Avrupa'da yükselen marjinal partilere dikkat çekerek şunları söyledi:

DAHA ÖZGÜR, DAHA EŞİTLİKTÇİ AVRUPA

"Uyumlu toplumlarda çeşitlilik kapsayıcı olmalıdır. Toplulukları tek bir din ile tanımlamak yanlış bir algıdır. Terör örgütleri müslüman hedefleri de vurmaktadır. İslamiyet hoşörüyü öğretir. Birlikte yaşamayı ön plana çıkarmalıyız. Marjinal siyasi partilere destek artmaktadır. Siyasi dil sonuçları tayin etmektedir. Avrupa'daki temel siyasi akımlar inandırıcı cevaplar bulmalı ve insan haklarını daima savunmalıdır. Geçmiş hatalarımızdan ders alalım. Konseyin rolünü mutlaka artırmalıyız. Avrupa Konseyi bir dönüm noktasındadır. Ortak Avrupa vicdanı oluşturmak. Avrupa'yı daha özgür, eşitlikçi ve güvenlik için yapmalıyız."

KCK DAVASI

KCK davasında sanıklara neden ana dille savnumak yaptırılmadığı sorusuna Gül, şu cevabı verdi:

"Hak ve hukuk ne kadar genişletilirse terör ve teröristler o kadar izole edilir. Türkiye son yollarda cesur işyler yapıyor. Ama şunu unutmayalım ki eğer devlet gücünün dışında zorlama ve şiddet faaaliyetleri içinde olunursa hiçbir demokratik ülke müsade etmez. Peki buna kim karar verebilir? Bağımsız mahkemeler karar verir. Konu mahkemede. Mahkemelerin süratli bir şekilde karar vermesini isteriz. Eğer gerçekten Türkçe bilmiyorsa kendilerini savunabilirler. Nitekim mahkemeler bunu kabul ediyor."

REFORM ÇALIŞMALARI SÜRECEK

Konuşmasından sonra Gül parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine dünyada mükemmel bir ülke olmadığını belirten Gül, "Noksanlarımızın farkındayız. Reform çalışmaları canlı olarak devam edecektir" cevabını verdi.  

BAĞIMSIZ ADAYLARDA BARAJ YOK

Yeni anayasa ihtiyacında herkesin hemfikir olduğunu belirten Gül, seçime mevcut yasalarla gidileceğini açıklayarak, bağımsız adaylarda barajın olmadığını sözlerine ekledi.