BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İstanbul gözünü Davos'un tahtına dikti

İstanbul 14-15 Mart günlerinde ilk kez düzenlenecek olan Değişim Liderleri Zirvesi’yle Davos’a rakip oluyor.

Abone ol

İstanbul 14-15 Mart günlerinde ilk kez düzenlenecek olan Değişim Liderleri Zirvesi'yle Davos'a rakip oluyor.

Değişim Liderleri Zirvesi ABD eski başkan yardımcısı Al Gore, Birleşmiş Milletler eski genel sekreteri Kofi Annan, Aart De Geus, Abdullah Badawi, Prof. Vito Tanzi, Stephen Kinzer gibi dünya politikasına yön veren isimleri bir araya getiriyor.

Zirve'nin açılış konuşmasını Başbakan Tayyip Erdoğan, kapanış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapacak.

İstanbul Üniversitesi ve Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı'nın birlikte gerçekleştireceği zirve 14-15 Mart tarihlerinde 36 ayrı ülkeden 3 bin katılımcıyla yapılacak. Zirve'de politikacılar, iş dünyasının küresel aktörleri ve akademisyenler iki gün boyunca "Gelecek öngörülerinde değişim" ana teması çerçevesinde konuşacaklar.

Değişim Liderleri Zirvesi'nin konukları arasında Kofi Annan, Al Gore, Aart De Geus, Abdullah Badawi, Kemal Derviş, Prof. Vito Tanzi, Prof. Paul Collier, Stephen Kinzer, Muhtar Kent gibi isimler yer alıyor.

Her yıl İstanbul World Political Forum / İstanbul Dünya Politik Forumu olarak sürdürülecek liderler zirvesi Davos'a ciddi bir alternatif olarak düşünülüyor.

ZİRVEDE NELER KONUŞULACAK?

Değişim Liderleri Zirvesi'nin ilk gününde kalkınmadan kültürel iletişime, Avrupa Birliğinden Metropollerin geleceğine, dünya piyasalarından çevre ve alternatif enerji kaynaklarına kadar küresel gündem de yer alan önemli konular masaya yatırılacak.

Zirvenin ikinci gününde ise; insanlığın geleceğinden medyanın değişim gücüne, ortak inançlardan ulusal parlamentolara, diplomasiden medeniyetler arası ilişkilere kadar pek çok küresel ve bölgesel gündem maddesi tartışılarak, sorunlara çözüm aranacak.

Taraf Yazarı Pelin Cengiz'in geçen salı köşesinde yazdığı yazıdan bir bölüm;

Sen Davos'a gitmezsen Davos sana gelir

14-15 Mart tarihlerinde İstanbul'un tarihi zenginliğine ve kültürel çeşitliliğine yakışan bir etkinlik yapılacak. Türkiye, dünyanın önemli karar merkezlerinden bir olma yolunda hızla ilerken, Değişim Liderleri Zirvesi'nin İstanbul'da yapılacak olması anlamlı. Farklı ülkelerde değişime önderlik etmiş liderler, devlet adamları, ekonominin küresel aktörleri, akademisyenler, bürokratlar İstanbul'da buluşuyor. Gelecekler arasında iki Nobel ödüllü isim var: Biri ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, diğeri ise Birlemiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan. Ayrıca, Rusya, Japonya, Çin'in yanı sıra ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinden de değişime öncülük eden siyasetin, ekonominin ve bürokrasinin liderleri İstanbul'da buluşacak. Zirveye Kemal Derviş ve Muhtar Kent'in de katılması bekleniyor. Açılış konuşmasının Başbakan Erdoğan, kapanış konuşmasını ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapacak.

Bu zirve ile ne amaçlanıyor? Temel amaç dünyada yaşanan değişim deneyimlerini aktarmak. Bu çerçevede Al Gore, 21'inci yüzyılda çevre ve ekonomik stratejiler üzerine bir konuşma yapacak. Kofi Annan ise, uluslararası diplomasinin beş kuralını ele alacak. Bunların yanı sıra Ortadoğu'da barış, geleceğe yön verecek siyasi kuramlar gibi konularda işlenecek. Zirvenin bir önemli hedefi ise dünyanın değişim liderlerinin her yıl İstanbul'da biraraya gelmesini ve fikirlerini paylaşmalarını sağlamak.Projeyi kim yapıyor diye soracak olursanız, proje TÜGAV (Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı) ile İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle düzenleniyor. Bu projenin ağırlıklı olarak sponsorları desteği ile yapılması planlanıyor. Duyduuğuma göre, Erdoğan bu proje ile yakından ilgili. Başbakan , Eyüp Özgüç'ü bizzat bu işin koordinasyonu ile ilgili olarak görevlendirmiş. Özgüç, şu anda TÜGAV'ın Başkanı. Zirveye 3000 civarında katılımcının gelmesi bekleniyor.
Erdoğan, meşhur Davos çıkışından sonra, "Bir daha da gelmem Davos'a" sözü zihinlere kazınmıştı. Şimdi Türkiye bir anlamda değişim liderleri zirvesiyle Davos'a alternatif olabilecek mi, izleyip göreceğiz.