BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SEÇİM

Gül'den flaş cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması

Cumhurbaşkanı Gül, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda kendisinin ve Başbakan Tayip Erdoğan’ın birbirlerine karşı “sürpriz” yapmayacaklarını, söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Nisan ayının sonunda Mayıs ayının başında bunlar netleşmiş olur. Nasıl olur, ne olur, ne olur, bunları cumhurbaşkanlığı seçiminden önce oturur konuşuruz; Başbakan’la da diğer arkadaşlarımla da ona göre karar veririz." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Kuveyt'te kendisini takip eden gazetecilere, yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı adaylığı, devlet içindeki paralel yapılanmaya kadar önemli konuları değerlendirdi.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

HALK SÖYLEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Milletin takdirini herkes olgunlukla karşıladı. Herkes kendisine göre bir ders çıkaracaktır. Olağandışı bir seçim kampanyası oldu. Türkiye’deki seçim döneminin kırıcılığı 1950’den beri hep böyle, hangi döneme bakarsanız bakın. Bu geleneği değiştirmediğimiz sürece maalesef bazı eşikleri aşamayız. Benim kanaatim o. Ama bu sefer daha da farklı oldu, daha da biraz sert oldu. Bu ister istemez Türkiye’nin algısı ile ilgili problemler de yarattı. Şimdi seçimler bitti halk söyleyeceğini söyledi. Herkes de saygıyla karşıladı.

OTURUR KONUŞURUZ

Ondan önce şunu söylemek gerekir, bana bir- iki sene önce de soruyordunuz. Zamanı gelince konuşuruz diyordum. Şimdi bu seçim aradan çıktıktan sonra bundan sonraki seçim Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimi olduğuna göre bunun da günü geldi. Bu da konuşulacaktır tabii. Ne zaman derseniz; seçim yeni çıkmış. Seçimin neticeleri bile ilan edilmemiş. Bunlar bir ilan edilir. Nihayetinde o günlere gelmiş olduk. Nisan ayının sonunda Mayıs ayının başında bunlar netleşmiş olur. Nasıl olur, ne olur, ne olur, bunları cumhurbaşkanlığı seçiminden önce oturur konuşuruz; Başbakan’la da diğer arkadaşlarımla da ona göre karar veririz. Cumhurbaşkanlığı ile her şeyin artık konuşulacağı gün geldi. Herkes bununla uğraşacak. Mayıs ayı içerisinde herhalde bunlar netleşir.

SÜRPRİZ ADIM ATAR MI?

Açıkçası ben Başbakan’a yapmam, O da bana yapmaz. Bu tip öyle meselelerde oturup konuşuruz. Manşetlerden öğrenmem.

BAŞBAKANLIĞI DÜŞÜNÜYOR MU?

Önceden bir şey söylemem. Oturup bunları konuşalım bakalım. Hele bir seçim neticeleri ortaya çıksın resmiyet kazansın. Ondan sonra muhakkak kendi aramızda bir değerlendirme muhakkak yaparız. Muhakkak ki benim de düşüncelerim vardır. Hiç kimse duyarsız değil ki bu tip şeylere.

SUÇ İŞLEYENLERİN DE MUHAKKAK KARŞILIĞINI GÖRMESİ GEREKİR

Her seçimden sonra bu gibi iddialar olabilir. Söylediğiniz yolsuzluk falan gibi şeyler olabilir. Bunlar hiç bir şüphe bırakılmayacak şekilde araştırılmalı ve neticeleri hukuk nizamı içinde ortaya çıkması gerekir. Diğer konuyla ilgili olarak bir McCarty dönemi veya cadı avı diyorsanız, böyle şeyler hukuk devletinde zaten olmaz. Herkesin farklı düşüncesi olabilir. Ondan dolayı kimseye ceza verecek halimiz yok. Ama hukuk devletinde suç işleyenlerin de muhakkak karşılığını görmesi ve karşılığının da hukuk devleti içinde verilmesi gerekir. Bunlarla ilgili hukuk devleti nizamı içinde ne yapılacaksa o yapılacaktır.

YASAKLAR BİTSİN

Bu yasakların da bitmesi lazım. Bu yasakların kalkması lazım. Türkiye’de eğer bu konudaki yasalar çıkmamış olsaydı 2007’de çıkan yasa bize sıkıntılar açıyordu. YouTube’da bir şey çıkıyordu tamamen kapatmak zorunda kalıyorduk. O yasanın getirdiği sorunları gidermek için bu yasa çıkarıldı. Bu yasada da birtakım yanlışlar yapıldı ama bir hafta içinde düzeltildi. Şimdi artık bu Twitter, YouTube yasağının bitmesi lazım. Bu süre içinde hem bakana hem de ilgili daireye de söyledim. Bunlarla sağlıklı kanalların oluşturulması lazım. Şimdi Türkiye’de temsilcileri oldu.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?