BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da ayrılıkçılara operasyon: 24 gözaltı

Ülkenin kuzeyindeki Veneto bölgesinde dün düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar, bağımsızlık ilan etme amacı ile Arnavut mafyasından silah almakla ve "İttifak" adlı bir örgüt kurmakla suçlanıyor.

Abone ol

Geçen ay bağımsızlık referandumunun yapıldığı İtalya’nın kuzeyindeki Veneto bölgesinde dün ayrılıkçı bir gruba yönelik operasyonda 24 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar, bağımsızlık ilan etme amacı ile Arnavut mafyasından silah almakla ve "İttifak" adlı bir örgüt kurmakla suçlanıyor.

Aralarında ayrılıkçı Veneto Ligi Partisi'nin kurucusu eski milletvekili Franco Rocchetta’nın da bulunduğu 24 kişi, "ev yapımı" bir tank ve silahlarla San Marco Meydanı'nı ele geçirme planı yapmakla itham ediliyor.

İtalyan polisinin açıklamasına göre, gözaltına alınanlara yönelik suçlamalar arasında 'terör bağlantılı suç girişiminde bulunmak' ve 'demokratik düzeni bozmak' da var.

Bağımsızlığa yüzde 89 "Evet"

Başkenti Venedik olan bölgede 16-21 Mart arasında gayriresmi bir bağımsızlık referandumu yapılmış ve bölge halkının yüzde 89’u bağımsızlığa “Evet” demişti.

Referandumu düzenleyen “plebiscito.eu” kurumundan yapılan açıklamada gözaltılar eleştirilerek “İtalyan devleti kontrolünü kaybetti” yorumu yapıldı.

Plebiscito.eu’nun açıklamasında “İtalya demokratik ve pasifist bir referandumla barışçıl bir şekilde baş edemiyor. Bizim devrimimiz demokrasi ve dijital teknoloji üzerine kurulu. Bu gibi çocuksu ve aptalca eylemler bizi durduramaz. İtalya devletine böyle utanç verici bir şekilde de olsa bize amacımıza ulaşmamız yolunda yardım ettikleri için teşekkür etmemiz gerek. Yeni Venedik Cumhuriyeti’ni barışçıl, sivil, silahsız ve demokratik bir şekilde desteklemek için harekete geçelim” ifadeleri yer aldı.

Ayrılıkçıların, bağımsızlık ve gözaltıları protesto amacıyla gösteri düzenleme hazırlığında olduğu belirtiliyor.