BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,08
HABER /  GÜNCEL

Guantanamo'da masumlar da tutulmuş

Wikileaks sitesi tarafından sızdırılan belgelere göre, Guantanamo Üssü'nde şimdiye kadar tutulan 870 kişiden yaklaşık 150'si masum Pakistanlı ve Afganistanlılar.

Abone ol

Belge sızdırma sitesi Wikileaks, Guantanamo üssünde şimdiye kadar tutulmuş olan 780 şüphelinin hepsine dair gizli istihbarat değerlendirmelerini açıkladı.

Değerlendirmeler, şüphelilerden yaklaşık 220'sinin tehlikeli teröristler olarak sınıflandırıldığını gösteriyor.

Yaklaşık 150 kişi ise görünürde bir neden yokken Guantanamo üssüne götürülen ve bir süre sonra serbest bırakılan masum Afganistanlı ve Pakistanlılar.

Bu kişilerin savaş bölgelerinde yürütülen istihbarat toplama çalışmaları sırasında gözaltına alındığı bildiriliyor.

Belgeler, bu kişilerin kimlik karışıklıkları ya da yanlış zamanda yanlış yerde olmalarından dolayı yıllarca gözaltında tutulduğunu yazıyor.

Belgeler ayrıca el Kaide'nin Avrupa'da bir nükleer bomba sakladığı ve eğer Usame bin Ladin yakalanır ya da öldürülürse bu bombanın patlatılacağı iddialarına da detaylı bir biçimde yer veriyor.

Pentagon, belgelerin sızdırılmasını "talihsiz" bir durum olarak niteledi ve bir kesit olarak sunulan analizlerin bir kısmının artık geçerli olmayabileceğini söyledi.

BBC'nin Washington'daki muhabiri Jonny Dymond, bu detayların çoğunun daha önce bilindiğini ancak ilk defa resmi bir Amerikan kaynağından öğrenildiğini söylüyor.

Guantanamo Üssü'nde tutulan 180 kişi bulunuyor.