BIST 9.993
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,22
HABER /  GÜNCEL

Kraliyet Düğünü için son hazırlıklar

Cuma günkü Kraliyet Düğünü için Londra'da hummalı bir seferberlik var. Davetli listesi de giderek netleşiyor.

Abone ol

İngiltere'de kraliyet düğünü için son haftaya, hatta son günlere girildi.

Pazartesi İngiltere'de Paskalya Yortusu dolayısıyla resmi tatil. Düğün de cuma sabah saatlerinde olduğundan tüm hazırlıkların tamamlanması için aslında 3 gün kaldı.

Başkentte, düğün günü kent merkezinin büyük bir bölümü trafiğe kapatılıyor; kilise ile saray arasında düğün alayının geçeceği bir kaç kilometrelik yolda, direklere bayraklar çekiliyor.

Kaldırımlara barikatlar yerleştiriliyor; sokakları dolduracak on binlerce kişi için mobil tuvaletler, çöp torbaları hazırlanıyor.

Westminster Kilisesi ile Buckingham Sarayı önünde medya için özel bir tribün, yakındaki Hyde Park'ta toplanması beklenen yaklaşık 200 bin kişinin düğünü rahat izleyebilmesi için dev ekranlar kuruluyor.

Eski başbakanlar liste dışı

1900 seçkin davetlinin katılacağı düğün, aynı zamanda büyük bir güvenlik operasyonu gerektirecek.

Binlerce polis haftalardır önlemler için seferber olmuş durumda.

Son gelen haberlere göre ülkenin son iki başbakanı Tony Blair ve Gordon Brown, düğüne çağrılmadı.

Muhafazakar partili eski başbakanlar Margaret Thatcher ve John Major ise davetliler arasında.

Yetkililer, Major ve Thatcher'ın diğer iki başbakanın aksine, ülkenin en önemli onuru olan dizbağı nişanına sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Bununla birlikte Thatcher'ın sağlık nedenleri dolayısıyla davete icabet edemeyeceği bildirildi.

Bahreyn'in Veliaht Prensi de ülkesinde devam eden protestoların diplomatik bir tatsızlığa yol açmaması için düğüne katılmayacağını açıkladı.

Bununla birlikte monarşi aleyhtarı "Republic" adlı grup, Bahreyn'in yanı sıra, Suudi Arabistan, Umman, Brunei, Katar, Swaziland, Lesotho, Bhutan ve Kuveyt gibi 'otoriter' yönetimli ülkelerin liderlerinin davet edilmesini eleştirdi.

Yunanistan'ın devrik kralı Konstantin ile Norveç Kralı Harald ve Kraliçe Sonja katılacaklarını duyuran asillerden. Danimarka ve İspanya kraliyet ailelerinin de temsil edilmesi bekleniyor.

Sanat ve spor dünyasından ise Elton John, David ve Victoria Beckham, Rowan Atkinson, Guy Ritchie ve Ian Thorpe da düğünün davetlileri arasında.

Prens Andrew'un eski eşi Sarah Ferguson liste dışı bırakılırken, ABD Başkanı Barack Obama da davetliler arasında değil ancak yetkililer bunun tavır koyma anlamına gelmediğini; düğün resmi nitelikte olmadığından mümkün olduğunca çifti yakından tanıyanlara öncelik vermeye çalışıldığını belirtiyor.

Prens William, görev yaptığı Galler'deki Anglesey hava üssündeki birliğinin 27 üyesine de düğünde yer açmayı başarmış.

Arama kurtarma operasyonlarında helikopter pilotu olan Prens'in mesai arkadaşlarından Keith Best, "Altın yaldızlı bir zarf almak büyük sürpriz oldu" diyor.

Çift ise son günlerini rahatlayarak geçirmeye çalışıyor, Prens William Pazar gününü nişanlısıyla birlikte, Middleton'ların Bucklebury köyündeki evinde bir aile yemeği ile geçirdi

Kraliyet ailesinin geri kalanı ise hafta sonunda tam kadro Windsor Şatosu'ndaydı.