BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.412,88
HABER /  GÜNCEL

Grafitiye karşı uzaktan kumandalı hava araçları

Almanya'nın ulusal demiryolu şirketi Deutsche Bahn, trenler ve diğer mal varlıklarına sprey boyayla yazılan duvar yazılarını ve resimleri engelleyebilmek için kameralarla donatılmış küçük hava araçları kullanmayı deneyeceğini açıkladı.

Abone ol

Almanya'nın ulusal demiryolu şirketi Deutsche Bahn, trenler ve diğer mal varlıklarına sprey boyayla yazılan duvar yazılarını ve resimleri (grafiti) engelleyebilmek için uzaktan kumandalı küçük hava araçları kullanmayı deneyeceğini açıkladı.

Üzerinde kızılötesi kameralar bulunan hava araçlarının yapacağı kayıtların, vandallara karşı mahkemelerde delil olarak kullanılması planlanıyor.

Deutsche Bahn yetkilileri, hava araçlarının kısa süre içinde tren depolarında kullanılmaya başlanacağını açıkladı.

Ancak Almanya'da yürürlükte olan, izleme, dinleme ve takip etmeye karşı katı yasaların, bu planları nasıl etkileyeceği henüz açık değil.

Grafitinin, Deutsche Bahn'a yıllık 7,6 milyon euro değerinde zarar verdiği bildiriliyor.

BBC Berlin muhabiri Stephen Evans, kişileri gizli kameralar ya da güvenlik kameralarıyla takip etmenin, özel yaşam haklarına büyük değer verilen Almanya'da çok hassas bir konu olduğunu belirtiyor.

Google sert muhalefetle karşılaşmıştı

Google, bundan üç yıl önce Street View (Sokak Görüntüleme) yazılımı için Almanya'da 20 kentin fotoğraflarını çekmeye başladığında, pek çok kişi evlerinin internette görüntülenmesine karşı çıkmış, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bunu engellemek için elimden gelen herşeyi yapacağını söylemişti.

Sert bir muhalefetle karşılaşan Google, evlerinin internette görülmesini istemeyenlere bir seçenek sundu ve bu kişilerin evlerinin görüldüğü fotoğrafları detaylar belli olmayacak biçimde flu görüntüler olarak yayınlayacağını açıkladı. Bunun üzerine 200 binden fazla kişi, evlerinin Street View uygulamasında görünmesini istemediklerini belirterek başvuruda bulundu.

Bir Deutsche Bahn sözcüsü, BBC'ye yaptığı açıklamada, uzaktan kumandalı hava araçlarının, vandalların geceleri girerek vagonlara zarar verdikleri tren depolarında kullanılacağını açıkladı.

Hava araçlarında bulunan hassas kızılötesi kameralar, kimlik belirlenmesini sağlayacak kalitede görüntü kaydedebilecek ve bu görüntüler mahkemelere delil olarak sunulacak.

Muhabirimiz, bu kameraların sadece Deutsche Bahn depolarına odaklanacağını, çevredeki diğer yerleşim birimlerinin ya da buralarda oturan kişilerin kaydedilmeyeceğini belirtiyor. Deutsche Bahn yetkilileri, böylece, özel yaşam haklarının ihlâl edildiği yolundaki tartışmaların da hafiflemesini umuyor.

Euro Hawk iptal edildi

İnsansız hava araçları Almanya'da başlı başına bir tartışma konusu. Savunma Bakanlığı, Mayıs ayı başında, Euro Hawk adı verilen pahalı bir gözetleme aracı projesini durdurduğunu açıklamıştı.

Dev hava aracının ülke dışında kullanılması planlanıyordu. Ancak kullanılacağı bölgeye gidiş ve dönüşünde Alman hava sahasına girmesi gereken bu araca, hava trafik kontrolü yetkilileri, insansız askerî hava araçlarının sivil hava araçlarıyla çarpışmasının önlenemeyeceği gerekçesiyle izin vermedi.