BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.427,59
HABER /  DÜNYA

Kosova’da büyük protesto

Kosova’da binlerce gösterici Avrupa Birliği’nin Kosova’daki Adalet Misyonu EULEX’i protesto etmek için sokaklara döküldü. <br/>Kosova’nın dö...

Abone ol

Kosova’da binlerce gösterici Avrupa Birliği’nin Kosova’daki Adalet Misyonu EULEX’i protesto etmek için sokaklara döküldü.
Kosova’nın dört bir yanından gelen 10 bini aşkın gösterici, EULEX misyonu tarafından eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlarını tutuklayan EULEX’i protesto etti.
Kosova’nın başkenti Priştine’nin ana caddelerinde EULEX karşıtı slogan atan göstericiler yürüyüş düzenleyerek, sürekli olarak “UÇK, UÇK” diye bağırdı. Aralarında eski UÇK Genelkurmay Komutanı ve Kosova’nın şimdiki Tiran Büyükelçisi Sylejman Selimi ve Skenderay belediye başkanı Sami Lushtaku’nun da bulunduğu eski UÇK komutanlarının yer aldığı “Dreniça Grubu” olarak bilinen şahıslara karşı yapılan tutuklamalar kınandı. Göstericiler EULUX’in Kosova’yı terk etmesini talep etti. Kosova Başbakanlığı ile ulusal tiyatro binası arasındaki Priştine’nin ana meydanında toplanan göstericiler, ellerinde UÇK flamaları ile EULEX tarafından tutuklanan eski UÇK’lıların fotoğraflarını taşıdı.
Protesto gösterisinde konuşan eski UÇK’nın siyasi temsilcisi Adem Demaçi, EULEX’in Kosova’da yanlış işler yaparak, yetkilerini aştığını belirtti. Kosova savaşı esnasında Sırp güçleri tarafından işlenen faili meçhul cinayetleri araştırmak için Kosova’ya gelen EULEX’in UÇK komutanlarını tutuklayarak, halkta büyük rahatsızlığa yol açtığına dikkat çekti. Demaçi, tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istedi. UÇK Şehit ve Gaziler Dernekleri temsilcileri de, tutuklamalarla UÇK’nın Kosova’da 1998-1999 yıllarında yürüttüğü özgürlük savaşına çamur atmak istendiğini anımsatarak, Kosova’da istıkrasızlığın yaşanması durumunda bunun sorumlusunun EULEX olacağını belirtti. Konuşmalarda ayrıca Kosova Hükümeti’nden derhal EULEX misyonunun görevini gözden geçirmesi talep edildi.
İHA mikrofonlarına konuşan Ali Krasniqi, özgürlük savaşçılarının suç unsurları olarak ilan edilmesinin Kosovalılar için aşağılandırma olduğunu belirtirken, eski UÇK’lı Rahman Ramadani, UÇK’lılara EULEX tarafından haksızlık yapıldığını, özgürlük için savaşanların haklarını sonuna kadar koruyacaklarını belirtti. Bir saat kadar süren protesto gösterisi olaysız sona erdi.
EULEX polisi hafta içinde düzenlediği operasyonda, sivillere karşı suç işledikleri gerekçesiyle eski UÇK’nın 7 komutanını tutuklamıştı.
(İHA)