BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,69
ALTIN 2.401,47
HABER /  GÜNCEL

Görme engellinin dramı

Fatih'te, iki gözü de görmeyen Ali Topçu (32), kalacak yeri olmadığı için 6 yıldır sokakta yaşıyor.

Abone ol

Çevredeki bazı esnafların desteği ile ihtiyaçlarını giderdiğini anlatan Topçu, yetkililerin kendisine yardım etmemesinden yakındı. Topçu'ya her gün ücretsiz yemek veren lokanta esnafı Volkan Kavas, yetkililerin Topçu'nun durumuna kalıcı bir çözüm bulmasını istedi.

Küçük yaşta geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görme yetkisini kaybeden Ali Topçu, yaşadığı dramı Cihan Haber Ajansı'na anlattı. Annesi ile babasının bir birinden ayrıldığını, kendisini de 2 yaşından 12 yaşına kadar anneannesinin baktığını söyleyen Topçu, 12 yaşından 18 yaşına kadar Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait yurtta kaldığını ifade etti. Yurttan ayrıldıktan sonra sokaklarda kalmaya başladığını belirten Topçu, yardım için her yere başvurduğunu, ancak kimsesin kendisine yardım elini uzatmadığını söyledi. Kısmi felç de geçirdiğini ve sağ eli ile ayağında sorun olduğunu anlatan Topçu, her şeyden önce kalacak bir yere ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Kışın soğuk gecelerinde bazen otogarda sabahladığını ifade eden Topçu, "Bana sahip çıkmadılar. 18 yaşından sonra sokaklara düştüm. Kimi zaman otogarda kalıyorum. Bazen param olduğunda trene biniyorum, trenlerde yatıyorum. Mesela bu akşam nerede kalacağımı bile bilmiyorum. Kendime tartı aleti aldım, buradan üç beş kuruş kazanmaya çalışıyorum. Sağ olsun bu lokantada karnımı doyuruyorlar. Kalacak yer için her yere başvurdum. Belediyelere, kaymakamlıklara başvurdum; ama sonuç çıkmadı. Yardım etmediler, kalacak yer göstermediler." diye konuştu.

Bir işte çalışıp alnının teri ile para kazanmak istediğini kaydeden Topçu, "Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum; neden bu duyarsızlık? Biz işe neden alınmıyoruz. Engelliysem yaşamaya hakkım yok mu? 7 sene bir yerde sigortalı gözükürsem primlerim ödenirse emekli olma şansım olacak. Benden 3 bin 600 gün sigorta gün sayısını doldurmam isteniyor. Bazı yerlerde çalıştım, şimdi işsizim." şeklinde konuştu.

Ali Topçu'ya her gün ücretsiz yemek veren Fatih'te bir lokanta esnafı Volkan Kavas, Topçu'nun durumuna üzüldüğünü söyledi. Yetkililerin Topçu'nun durumuna kalıcı bir çözüm bulması gerektiğini belirten Kavas, "Ali beyi, 5-6 yıldır tanıyorum. Biz kendisine elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz. Ona yemek yardımında bulunuyoruz. Bazı ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Kalacak yer sorunu var, kimi zaman otelde, kimi zaman otogarda kalmaya çalışıyor. Herkesin yardımı bir yere kadar. Kalıcı bir çözüm bulunması lazım. Her şeyden önce bu adamın kalacak bir yere ihtiyacı var. İyi niyetli insanlar kendisine yardımcı olamaya çalışıyor. Bir iş imkanı sağlanması lazım. Sigortası yapılırsa emekli olur. Yetkililere başvuruldu. Görme özürlülerle ilgilenen milletvekili Lokman Ayva'ya başvuruldu, her yere başvurdu sonuç çıkmadı. Köklü bir çözüm bulunamadı. Üst düzey insanlar var, yardım edebilir." şeklinde konuştu.