BIST 9.996
DOLAR 32,37
EURO 34,77
ALTIN 2.440,77
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Görme engelli Berivan'ın sevinci

O görme engelli. 7 yil önce böbrekleri iflas etti. Diyalizle yaşıyordu. Şimdi hayata umutla bağlandı çünkü...

Abone ol

Bursa'da 7 yıldır diyalize bağlı olarak yaşayan 17 yaşındaki görme engelli Berivan Girgin, böbrek nakli olmasının ardından hayata yeniden tutunmaya çalışıyor.

Dokuz çocuklu ailesinin maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gönderemediği Berivan Girgin, böbrek naklinin ardından tam anlamıyla sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

Çanakkale'de beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden ve organları ailesi tarafından bağışlanan Engin Işık'ın (45) böbreğinin Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nakledildiği Berivan Girgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin Diyarbakır'dan 14 yıl önce Bursa'ya geldiğini söyledi.

Akraba evliliği sebebiyle doğuştan böbreklerinde rahatsızlık bulunduğunu ifade eden Girgin, ağabeyi Metin Girgin'in de böbrek hastası olduğunu belirtti.

Girgin, kendisinin 7, ağabeyinin ise 3 yıldır diyaliz desteğiyle yaşamını sürdürdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

''Anne ve babamız, böbreklerini vermek istedi. Ancak tam doku uyuşması olmadığı için nakil gerçekleşmedi. Adım, böbrek nakli bekleyenler listesindeydi. Kaderimin, o kadar kişi arasından bana gülmesini ne ben, ne de ailem beklemiyordu. Mutlu haberi, hafta sonunda ailemle bir aradayken aldım. Hemen hastaneye yatış işlemlerim yapıldı. Hazırlıkların ardından ameliyata alındım, başarılı bir operasyon oldu. Şu anda kendimi gayet iyi hissediyorum.''

İki kez kalp krizi geçiren babasının sağlık problemleri nedeniyle uzun zamandır çalışamadığını, hiçbir sağlık güvencelerinin bulunmaması nedeniyle ''Yeşil Kart'' ile tedavi olduğunu belirten Berivan, maddi imkansızlıklar yüzünden eğitim alamadığına da vurguladı.

Girgin, en büyük hayalinin sağlığına kavuştuktan sonra okuma-yazma öğrenmek olduğunu dile getirerek, ''Gerek görme engelim, gerekse böbrek hastası olmam nedeniyle bugüne kadar birçok şeyi yapamadım. Doyasıya koşamadım, okuyamadım... Artık bir şeylerin değişeceğine inanıyorum. İmkanı olup da okuma öğrenenler bunun kıymetini bilmiyor. Bugüne kadar diyaliz desteğiyle yaşamam nedeniyle yapamadıklarımı yapacağım. Bunlardan ilki de eğitim almak olacak'' dedi.

BABA GİRGİN: ''ÇOK MUTLUYUZ''

Baba Doğan Girgin de, Berivan'ın, 7 yıl boyunca hastalığı nedeniyle çok zor günler geçirdiğini, oğlunun da böbrek nakil listesinde yer aldığını ifade ederek, ''Kalp, tansiyon ve şeker hastasıyım. Kızım için nakil haberi aldığımızda kanatlarım varmış gibi hissettim. Adeta mutluluktan uçtum. Çok mutluyuz. Darısı oğlumun başına. Kendisi çok istekli olmasına rağmen Berivan'ı okutamadım. Berivan'ın çok neşeli ve azimli bir yapısı var. Sağlık sorununun çözülmesinden sonra hayırseverlerin de desteğiyle Berivan'ı okutabileceğimizi düşünüyorum'' diye konuştu.

Berivan'ın doktoru UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez ise Girgin ailesindeki böbrek rahatsızlığının genetik olduğunu bildirdi. Prof. Dr. İsmet Yavaşcaoğlu başkanlığındaki ekibin yaklaşık 6 saat süren bir operasyonun ardından Berivan'a böbrek naklini gerçekleştirdiğini ifade eden Dönmez, Berivan'ın özellikle ilk 6 ayın ardından çok daha rahat bir hayata kavuşacağını kaydetti.