BIST 10.083
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.438,51
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ne kadar takla o kadar para

Konya'da haftada üç gün açık artırma yapılıyor. Cins güvercinlere takla sayılarına göre değer piçiliyor.

Abone ol

Konya'da bir dernek binasında ''açık artırma'' usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde cins güvercinlerin fiyatları, attıkları taklanın sayısına göre değişiyor.

Güvercin Kuşlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mevlüt Ağrılı, güvercin beslemenin bir tutku olduğunu, bu tutkunun Anadolu'nun birçok kentinde hala en üst seviyede yaşandığını vurguladı.

Çocukluğundan bu yana güvercinlere karşı büyük bir ilgisi olduğunu ifade eden Ağrılı, 40 yıldır güvercinlerle iç içe yaşadığını, halen 60'a yakın güvercin beslediğini belirtti.

Güvercin tutkunlarını bir araya getirmek amacıyla dernek kurduklarını anlatan Ağrılı, ''Derneğimiz her zaman çok yoğundur. Çünkü Konya'da ve ilçelerinde güvercinle ilgilenen çok sayıda kişi var. Derneğimiz bu kişiler için bir buluşma noktası oldu. Bir araya geldiğimizde ne futbol, ne siyaset, sadece güvercinleri konuşuyoruz'' dedi.

Ağrılı, dernekte hazırlanan bir odada ''açık artırma'' usulüyle cins güvercinlerin satışının gerçekleştirildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Salı, Perşembe ve Cumartesi akşamları saat 21.00'de ihalelerimiz başlıyor ve bazı günler gece geç saatlere kadar devam ediyor. Arap, deve tüyü, damüstü, havacı, orta menzil, taklacı cinsleri başta olmak üzere her cinsten güvercinin satışı yapılıyor. Kutularda getirilen güvercinler, sırayla salonun kenarında bulunan tel örgülerle çevrili kafeslere konulup, sahipleri tarafından özellikleri anlatılıyor. Güvercinin sahibi, bu sırada güvercine çeşitli gösteriler yaptırıyor. Bu gösteri daha çok güvercini havaya bırakarak taklalar atmasını sağlamak şekline oluyor. Daha sonra teklifler alınarak satış gerçekleşiyor. En yüksek fiyatı veren istediği güvercini alıyor.''

Güvercin alınırken ''en fazla takla'' özelliğine dikkat edildiğini anlatan Ağrılı, ''Taklacı güvercinler daha fazla para ediyor. Güvercin merakı olanlarda taklaya karşı özel ilgi var. Attığı takla sayısına göre güvercinin fiyatı 3-4 bin liraya kadar çıkabiliyor. Toplu alımlarda ise 3 liraya kadar güvercin alınabiliyor '' dedi.

İhalelere Konya ve ilçelerinin yanı sıra Adana, Diyarbakır, İstanbul ve Bursa başta olmak üzere birçok ilden katılım olduğunu belirten Ağrılı, ihalelerde bazı günler 300-400 adet güvercinin satıldığını sözlerine ekledi.