BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.435,00
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Göreme'de Turizm Haftası başladı

34. Turizm Haftası Nevşehir'in Göreme beldesinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi'nde düzenlenen bir törenle başladı.

Abone ol

Nevşehir'İn Göreme beldesinde çok sayıda yerli ve yabancı turist gruplarının da izlediği tören öncesinde Kültür ve Turizm Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 'ın yayınladığı mesaj okundu.

Günay mesajında,geçen yıl global küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya turizminde ziyaretçi sayısının yüzde 4.1 oranında azalmasına karşın,Türkiye'nin 2.1 oranında artış sağladığını dile getirdi. Günay mesajında özetle şunları vurguladı: "Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerin biri olan turizm,ülke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra kültürlerin birbirlerini tanımasında,kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında önemli bir araçtır.Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye'yi dünya çapında bir turizm markası yapmak amacıyla doğaya tarihe ve bütün bir çevreye duyarlı bir anlayış içerisinde sürdürülebilir rekabetçi bir turizm politikası uygulanmaktadır.Dünya Turizm Örgütü raporlarına göre küresel ekonomik kriz 2009 yılında turist sayısında dünya genelinde yüzde 4.1 oranında azalmasına karşın,.Türkiye yabancı turist sayısında 2.81 oranında bir artış göstererek 27 milyon turist sayısını aşmıştır.Türkiye'nin turizmden daha fazla gelir elde etmesini umut ediyoruz."

'TURİZMDEKİ PAYI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ'

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil' de konuşmasında turizmde daha fazla pay alabilmenin mücadelesi içerisinde olunması gerektiğini belirtti.

İnsanların tanışma ve kaynaşmasının yanında başka toplumların kültürel ve toplumsal yapılarının özellikle öğrenilmelerine olanak sağlayan turizmin hoşgörü ve anlayış ortamı oluşturarak barışın yeşermesine katkıda bulunduğunu vurgulayan Cingil  "Türkiye kültür, doğa, gençlik, kongre, inanç ve termal değerleri ile dünyada önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Dünya turizminin gelirlerinin sayısal büyüklüğü, turizmin ekonomi alanında yaşamsal önemi ortaya koymaktadır. Bu kapsamda ülkeler bu noktada daha fazla pay alabilme mücadelesi içerisindedir. Bu potansiyel çok iyi bir şekilde değerlendirerek turizmde kaliteyi artırıp turizmdeki paydan daha fazla oranda payı almaya zorunlu hale getirmektedir. Eşiz kültür ve doğal zenginlikleri ile tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Toplumda turizme yönelik ilgiyi artırmak öncelikli olarak görevlerimizden biri olmalıdır." dedi.

Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürü Velettin Birsöz'de turizmin 38 hizmet sektörüne önemli istihdam desteği sağladığını ifade ederek  "Turizm sektörü sağladığı önemli döviz girdisi ile 38 hizmet sektörüne verdiği istihdam imkanı ile Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir konumdadır. Geçen yıl içerisinde gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları, yurt içi ve yurt dışı fuarlarda etkin tanıtım,çevre projeleri ile sektör temsilcileri ile artırılan işbirliği ile önemli bir güce ulaşmış ve toplamda Türkiye 27 milyon turist ve 21 milyar Dolar döviz girdisi sağlamıştır.Bölgemizde 1.8 olan geceleme sayısının da 3 güne çıkartılması önceliğimiz olmaktadır." şeklinde konuştu.