BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Goraya 3. ceza

Reklam Kurulu, ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın G.O.R.A isimli filmine 3. kez örtülü reklam cezası verdi.

Abone ol

Kurul, filmin sinemadaki gösteriminde olduğu gibi televizyonda österilmesinin ardından da örtülü reklam yapıldığı gerekçesiyle ceza vermişti. Reklam Kurulu şimdi de bir gazetede ek olarak verilen filmden dolayı aynı gerekçelerle söz konusu gazeteye para ve durdurma ceza verdi.

Reklam Kurulu'nun 14 Mart 2006 tarihinde yaptığı toplantıda görüşülen dosyalarla ilgili bazı kararlar alındı. Buna göre kararda, "Hürriyet Gazetesi'nin 17 Eylül 2005 tarihli nüshasında yayımlanan 'BAT: 50 milyon dolar daha yatıracağız' başlıklı haberde yer alan 'Pall Mall' sigarasına ilişkin görüntülerle 'Pall Mall' sigarasının örtülü reklamının yapıldığı; ayrıca, 20 Haziran 2005 tarihinde aynı gazetenin eki olarak verilen G.O.R.A isimli filmde çeşitli ürün ve markaların örtülü reklamının yapılması nedeniyle Reklam Kurulu'nun 09 Ağustos 2005 tarih, 119 sayılı toplantısında idari para cezası verildiği, bu itibarla söz konusu fiilin bir yıl içerisinde tekrar edilmiş olması nedeniyle bu durumun, 4077 sayılı Kanun'un 4822 sayılı Kanun'la değişik 16. maddesi hükmüne aykırı olduğuna ve reklam veren Hürriyet Gazetesi'ne 100 bin 24 YTL 40 Ykr idari para cezası ile durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir" denildi.
 
Reklam Kurulu ayrıca, Çağdaş Eczacılar Sağlık Malzemeleri ve Itriyat Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne ait "Zayıflamanıza Yardımcı Olmak İçin Karışıyoruz. Her Gün Biraz Daha İnceliyoruz" başlıklı broşürde kullanılan ibarelerde, söz konusu ürünlerin kullanımıyla çeşitli sağlık sorunlarının giderilebileceği imajının oluşturulduğu, gıda maddesi olan bu ürünlerin ilaç gibi tanıtıldığı gerekçesiyle reklam veren şirket hakkında 5 bin 1 YTL 22 Ykr idari para cezasıyla durdurma cezası verilmesine karar verdi.

Kurul, JTI Tütün Ürünleri San. A.Ş.'nin üreticisi olduğu More FF K S CBP, Anadolu FF KS CBP ve Winchester FF KS CBP markalı sigara paketlerinin üzerine, orijinal paketin ana renklerini taşıyan ve paketin yarısını kaplayan iri puntolarla satış fiyatının yazıldığı kılıf giydirilmek suretiyle satış noktalarında (sigara raf ünitelerinde) sergilenmesinin 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un 3 üncü maddesi, Tütün Mamullerinin Nihai Satış Noktalarında Sergilenmesine ve Satış Yerlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin 1. ve 5. maddesine aykırı olduğuna; diğer taraftan, Reklam Kurulu'nun 12 Temmuz 2005 tarih, 118 sayılı toplantısında, JTI Tütün Ürünleri San. A.Ş.'nin 2004 yılı Aralık ayında değişik yazılı mecralarda yayımlanan "JTI Fiyat Duyurusu" başlıklı reklamda "Wings by Winston" marka sigaranın reklamının yapılmasından dolayı idari para cezası verildiği, böylece söz konusu fiilin bir yıl içerisinde tekrar edilmiş olması nedeniyle reklam veren JTI Tütün Ürünleri San. A.Ş. hakkında 10 bin 2 YTL 44 Ykr idari para cezasıyla durdurma cezası verilmesine karar verdi.

Ayrıca Show TV'de 30 Nisan 2005 tarihinde yayımlanan "Acun Firarda" isimli programda "Siemens Mobile" markasının örtülü reklamının yapıldığı; diğer taraftan, aynı kanalda 24 Ekim 2004 tarihinde yayımlanan "Trendsetter" isimli programda "Rayban", "Pasta Presta" ve "Style Gym" markasının örtülü reklamının yapılması ve fiilin bir yıl içerisinde tekrar edildiği gerekçesiyle Show TV'ye 100 bin 24 YTL 40 Ykr idari para cezasıyla durdurma cezası verildi.