BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Avrupalı Türkler emlak zengini

Avrupalı Türkler'in Gayrimenkul Alma Eğilimleri'nin sonuçları açıklandı.

Abone ol

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın son araştırması olan "Avrupalı Türkler'in Gayrimenkul Alma Eğilimleri"nin sonuçları, Ankara'da düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Araştırmaya göre AB'deki 255 bin gayrimenkul sahibi Türk'ten, yalnızca Almanya'dakiler 32,5 milyar Euro brüt emlak servetine sahip.

TAM Vakfı'nın son araştırması olan "Avrupalı Türkler'in Gayrimenkul Alma Eğilimleri"nin sonuçları, Ankara'da Gazeteciler Cemiyeti binasında düzenlenen ve TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Avrupa Evi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Basa ve Ümit Yayıncılık'ın sahibi Ümit Gürtuna'nın katıldıkları basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.
Avrupa'da Türkler'in en yoğun yaşadıkları ülke olan Almanya'nın gayrimenkul edinme noktasında da öncü rolü oynamakta olduğunu belirten TAM Vakfı Direktörü Prof Dr. Faruk Şen, "Almanya'da 2006 yılı itibariyle 203 bin gayrimenkul sahibi Türk hanesinin sahip olduğu emlağın toplam değeri 32,5 milyar Euro'yu buluyor" diye konuştu.

TAM'ın Almanya'da yaşayan Türkler'in konut alma eğilimlerini ölçtüğü araştırmanın ilk kez 1996 yılında yapıldığını ve o zaman sadece 54 bin Türk hanesinin ev sahibi olduğunun ortaya çıktığını belirten Şen, bugün bunun 3,7 kat arttığının ortaya çıktığını ifade etti.

2006 yılı başı itibariyle AB sınırları dahilinde yaşayan 4 milyonu aşkın Türk kökenli göçmenin 255 bininin konut sahibi olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, ev sahibi olan Türkler'in oranı ilk kez yüzde 25,2'nin üzerine çıktı.

Faruk Şen, bu verilerin Türklerin Avrupa'da kalıcı olduklarını ve tüketim, tasarruf ve yatırım alışkanlıklarındaki değişimin açık bir göstergesi olduğunu belirterek, eskiden Türkiye'ye yönelik olan yatırım ve tasarruf alışkanlıklarının özellikle son yıllarda değiştiğini ve ileride 3. kuşağın da yetişmesiyle bu ülkelerde yapılacak sabit yatırımların hız kazanmasının beklenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Almanya'daki Türkler'e bakıldığında ev ve daire sahibi olan ailelerin oranının ise yüzde 29,4 seviyesinde olduğunu gösteren araştırma ayrıca, Türklerin çok önemli bir bölümünün halen kiracı olduğunu ortaya koydu.