BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.392,11
HABER /  GÜNCEL

Tarihe dozer darbesi

Antalya'da Likya dönemine ait lahit mezarlarının, imara açılmak istenen arazide tahrip edilmesi olay yarattı.

Abone ol

Antalya'nın Demre ilçesi belediyesince Karabucak Mahallesi Sura mevkiinde imara açılmak istenen arazide yapılan temizleme çalışmaları sırasında lahit mezarların tahrip edildiği iddiasıyla ilgili olarak, arazide inceleme yapıldı.

Demre Cumhuriyet Savcısı Ali Karabulut, Likya dönemine ait lahit mezarların tahrip edildiği öne sürülen arazide yaptığı incelemenin ardından, mahalle sakinlerinden Ramazan Solakoğlu (36) ve Mehmet Kaplan'ın (65) ifadelerini aldı.

Savcıya ifade veren Mehmet Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''İş makineleriyle çalışma yapılan alanda 'Sulu Sarnıç' adını verdiğimiz sağlam bir lahit mezar vardı. Bu tarihi eser, dozerle yapılan çalışma sonunda kayalıkların altında kaldı'' dedi.

İncelemeye ''bilirkişi'' sıfatıyla katılan Antalya Müzesi'nden emekli arkeolog Mehmet Erdem de bu bölgede 2500 yıl önce yaşayanların ölen ataları için kayaları oyarak yaptıkları anıt mezarlar bulunduğunu, bu mezarların arkeolojik değeri olduğunu söyledi.

-İDDİA VE SUÇ DUYURUSU-

Antalya'nın Demre ilçesinde belediye tarafından imara açılmak istenen arazide yapılan temizleme çalışmaları sırasında, müteahhit firmaya ait dozer ve iş makinelerinin tarihi eserleri tahrip ettiği iddia edilmiş, bunun üzerine bazı vatandaşlar Demre Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu da AA muhabirine, arazinin temizlenip imara açılması ve tarihi eserlerin tahrip edilmesi sırasında yurt dışında olduğunu, tarihi eserlerin ''yanlışlıkla'' tahrip edilip, parçalanmış olabileceğini söylemişti.