BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ülkelerarası bilişim savaşı!

Devlet Bakanı Şener, ABD'nin bilişim teknolojilerindeki hakimiyetine karşı mücadele verildiğini söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Avrupa Birliği'nin son dönemdeki en büyük mücadelesinin ABD'nin bilişim teknolojileri üretme ve kullanmadaki hakimiyetine karşı verdiği mücadele olduğunu belirterek, "Bilişim teknolojisi, artık ülkelerin büyüme rakamlarına doğrudan etki yapmaktadır" dedi.

Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) geleneksel olarak düzenlediği bilgi işlem merkezi yöneticileri semineri, Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Side Beldesi'ndeki Silence Beach Resort'ta başladı. "Gelecek" temasıyla düzenlenen seminerde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde sanayi ve hizmetlerde verimliliğin arttığını, uluslararası rekabeti yönlendiren güçlerin değişime uğradığını söyledi. Bakan Şener, ''Bilişim teknolojilerini elinde bulundurma ve bunlara hükmetme savaşı, uluslararası ilişkilerde yeni açılımlar ortaya çıkarmaktadır.

Avrupa Birliği'nin son dönemdeki en büyük, en köklü mücadelesi ABD'nin bu teknolojileri üretme ve kullanmadaki hakimiyetine karşı verilen mücadeledir. Öyle ki AB birinci önceliğini bilgi toplumuna dönüşüm olarak belirlemiştir. Başlangıçta ülke ekonomilerinin büyümesi ve gelişmesinde çok fazla önemli görülmeyen bu teknolojiler, son yapılan araştırmalara göre artık ülkelerin büyüme rakamlarına doğrudan etki yapmaktadır" dedi.

Bilgi ve iletişimin ekonomi üzerinde sinerji etkisi bulunduğunu ifade eden Abdüllatif Şener, "Türkiye'de, AB'nin çalışmalarına paralel olarak bundan 5-6 yıl önce başlatılmış ve son dönemde hız kazanmıştır. Türkiye'deki çalışmaların başlangıcında e-devlet ve e- ticarete yönelik projeler bulunmakla birlikte, özellikle hükümetimiz döneminde hazırlanan 'E-dönüşüm Türkiye Projesi' ile dünyadaki gelişmelere daha uygun bir değişim sürecine girilmiştir. Bu durum her yönden hız ve verimliliği arttırmaktadır. Bu durumun gelişmesi için biz elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

'Türkiye'deki çalışmaların, kendi içinde tutarlı ve rasyonel bir temele oturması amacıyla 2004 Haziran ayında Bilgi Toplumu Politika Belgesi ortaya konulmuştur. Belirlenen politikalara uygun olarak hazırlanmakta olan ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin önemli bir parçası olan strateji belgesi ve eylem planı çalışmalarında da son aşamaya gelinmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin kalkınma hamlesinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin sinerji etkisinin ortaya çıkacağını vurgulayan Bakan Şener, "Özellikle sosyal güvenlik ve vergi alanındaki kaçaklar bilgi teknolojileri sayesinde önlenebilmekte ve bu durum işlerimizi kolaylaştırmaktadır. E-ihale sistemiyle birlikte kamu satın alma mekanizmasında adalet daha büyük oranda tesis edilmiş olacaktır.

Eğitim alanındaki iyileştirme ve yenilikler sayesinde sosyal dönüşümün temelleri atılmaktadır. Böylece ülkemizin genç ve dinamik nüfusu, geleceğin bilgi toplumunun ihtiyaçlarına yönlendirilecek ve uluslararası rekabet gücümüze güç katılacaktır. Sağlık alanındaki gelişmelerle, sağlık harcamaları disiplin altına alınmış olacaktır. Teknolojinin hayatımıza girmesi kargaşayı değil, rahatlığı sağlamıştır" şeklinde konuştu.

Seminere, TBD Başkanı Turhan Menteş ve 500'ün üzerinde bilişim profesyoneli katıldı.