BIST 10.070
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.434,69
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Googleın fendi CIAyı yendi

Dünya genelinde gizli görevlere katılan 2 bin 653 ajanın Google'da bulunması teşkilatı karıştırdı.

Abone ol

Dünya genelinde gizli görevlere katılan 2 bin 653 ajan ile ClA'nın paravan olarak kullandığı 60 şirketi internette kolayca bulan gazete teşkilatta panik yarattı. CIA "Maalesef internet çağına yenik düştük" açıklamasını yaptı

ABD geçen yıl CIA ajanı Valery Plame'nin kimliği Beyaz Saray tarafından basına sızdırılınca ayağa kalkmıştı. "Ulusal güvenliği riske attığı" gerekçesiyle ABD Başkanı Başkanı George Bush'un danışmanı Kari Rove hakkında soruşturma başlatıldı. Ancak Amerikan Chicago Tribüne gazetesinin internette yaptığı bir araştırma, CIA ajanlarına ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığım gösterdi.

Gazetenin muhabirleri, günde 30 milyon kişinin kullandığı internet arama motoru Google'a "ClA'nın açılımı olan "Central Intelligence Agency" kelimelerini yazarak teşkilatın tüm kilit isimlerine ulaşmayı başardı. 2 haftalık bir çalışma sonucu, tam 2 bin 653 ajanın kimliklerine ulaşıldı. Bunların arasında Avrupa ülkelerindeki ABD Elçilikleri'nde görev yapan CIA casusları bile vardı. Google'da yapılan aramada daha çarpıcı bilgilere de ulaşıldı.

Örneğin teşkilatın 60 paravan şirketi ve Amerikan topraklarında 24 merkezin adresleriyle, 50 CIA ajanın telefon numaraları bulundu. Gazete haberi yayınlamadan önce durumu CIA'ya bildirince teşkilatta alarm çanları çaldı. Başkan Porter Goss "Lütfen ajanlarımızın isimlerini yayınlamayın" dedi. CIA, ajanlara ilişkin bilgilerin yer aldığı tüm siteleri bloke etti. Haberin yayınlanmasından sonra ise teşkilat sözcüsü Jennifer Dyck'ten açıklama geldi: "Gizli kalmak istihbaratçılar için hayati öneme sahiptir. Son olay bize kurallarımızın internetteki gelişmelere göre uyarlanması gerektiğini gösterdi."

Kaynak: www.vatanim.com.tr