BIST 10.055
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.434,65
HABER /  DÜNYA

Kanlı cezaevi baskını

Eriha'da Filistin Cezaevi'ni basan İsrail'in Savunma Bakanı Şaul Mofaz, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, dün Eriha'daki cezaevi baskının 28 Mart'ta yapılacak seçimlerle bir ilgisi olmadığını söyledi.

Mofaz, bu sabah İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte,  ''Eriha'da, seçim nedeniyle operasyon düzenlemedik. Müdahaleden başka seçeneğimiz yoktu, çünkü hiçbir devlet bakanlarından birini öldüren katillerin serbest kalmasına izin veremez'' ifadesini kullandı.

Operasyonun, İngiliz ve Amerikalılarla koordinasyon içinde düzenlenmediğini savunan Mofaz, ''Bir hafta kadar önce, İngiliz ve Amerikalılar, Filistinlilere bizim de haberdar olduğumuz bir mektup gönderdi. Mektupta, Eriha'daki cezaevinde öngörülen tutukluluk koşullarına uymadıkları uyarısında  bulunuyorlardı ve buradaki gözlemcilerinin yaşamlarından endişe ettiklerini belirtiyorlardı'' dedi.

Amerikalı ve İngiliz gözlemcilerin ayrılmasından sonra İsrail ordusu, İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'nin öldürülmesine karışmakla suçlanan Ahmed Saadet ile 4 arkadaşı ve Filistinli eski güvenlik sorumlularından Fuad Şubeyki'nin kendilerine teslim olması için Eriha cezaevine dün sabah operasyon başlatmış, Filistinliler dün akşam saatlerinde teslim olmuştu.

Çıkan çatışmalarda biri Filistin güvenlik görevlisi, diğeri El Aksa Şehitleri Tugayı militanı olduğu öne sürülen 2 kişi öldürülmüştü.

İSRAİL POLİSİ ALARMDA

Bu arada, dünkü operasyonun ardından İsrail polisinin olası saldırılara karşı ileri düzeyde alarma geçirildiği bildirildi. Polis sözcüsü Miki Rosenfeld, ''Polis birimleri, Purim Bayramı kutlanırken ve dünkü operasyonların ardından Filistinli eylemcilerin olası saldırılarına karşı, maksimum alarm düzeyinden bir önceki alarm seviyesi olan üçüncü düzey alarma geçirildi'' dedi.

Sözcü, binlerce polis, sınır muhafızı ve gönüllünün seferber olduğunu ve İsrail topraklarında hassas bölgelere konuşlandırıldıklarını kaydetti. İsrail devlet radyosu da başta İngiliz ve Amerikan olmak üzere yabancı temsilciliklerin etrafındaki önlemlerin artırıldığını duyurdu.