BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google'dan Kürtçe için duyuru!

Google, yoğun talepler üzerine bir sure önce Google çeviri programına dahil ettiği Kürtçe için destek çağrısı yaptı.

Abone ol

Dünyanın en büyük internet arama motoru Google, yoğun talepler üzerine bir sure önce Google çeviri programına dahil ettiği Kürtçe’yi “çok iyi” derecede bilenlerden destek istiyor.
 
Online çeviri programı için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası resmi kuruluşların çeviri arşivlerinden yararlanan Google, bu kuruluşlara üye olmadığı halde milyonlarca kişinin konuştuğu diller için kullanıcılardan destek talep ediyor.
 
Çeviri programına yer alan dillerin listesini yayımlayan Google, Kürtçe’ye de yer verdi. Listede yer alan 105 dille ilgili destek talebinde bulunan Google, Kürtçe’nin yani sıra 23 dilin yanına yıldız işareti koyarak “Henüz kullanımda değil” notunu düştü.
 
Diğer dillerden bazıları ise Tibet, Uygur, Lüksemburg, Roman, Tatar, Hawaii ve Kırgız gibi ya BM ve AB üyesi olmayan ülkeler, ya da üye olsalar bile yeterli düzeyde materyal bulunamadığından desteğe ihtiyaç bulunan diller.
 
İngilizce bilme zorunluluğu
 
Çevirilerin geliştirilmesi için destek vermek isteyen kullanıcıların, online başvuru formunu doldurup çok iyi derecede bildikleri dilleri işaretlemeleri gerekiyor. Başvuru sayısı en fazla 5 dille sınırlandırıldı. İşaretlenen bu dillerden biri de İngilizce olmak zorunda.
 
Buna göre, Kürtçe için Google çeviri programına katılmak isteyenlerin İngilizce’yi de çok iyi derecede bilmesi gerekiyor.
 
Bu yılın başında Google tarafında listeye eklenen Kürtçe’nin ne zaman aktif kullanıma geçeceği ise bilinmiyor.
 
Google Kürtçe için gönüllülerden yeterli desteği bulamazsa, uluslarasın resmi kurumlardaki materyali beklemek zorunda kalacak. Bu da Kürtçe’nin, önce Kürtler’in yasadığı ülkelerde resmi dil olarak tanınması ve uluslararası alanda kullanılmasına bağlı.
 
Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık ilan etmesi halinde diğer seçeneklere gerek kalmadan Google çeviri Kürtçe’yi de kapsayacak şekilde genişleyecek.
 
Google teknoloji uzmanları, geçen ay yeni tabela ve benzeri kısa ifade içeren yazıları kamera aracılığıyla tarayıp, anında okuyan yeni bir ürünün tanıtımı sırasında, bir soru üzerine “Çeviri programımızı BM ve AB gibi uluslararası kurumların birebir çevirilerini baz alarak geliştiriyoruz” açıklamasını yapmıştı.
 
Bu açıklamaya göre, sözkonusu kurumlarda yer almayan diller, Google çeviri programında da yer alamıyor.
 
Buna rağmen Google’un Kürtçe’ye yer vermesi, Kurdistan Bölgesinin bağımsızlık ilanına hazırlık ihtimalini akla getirdi.
 
Google’ın Kürtçe çeviri yapması halinde Latin (Kurmanci) ve Arap (Sorani) alfabelerini programa dahil etmesi bekleniyor.