BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.389,05
HABER /  GÜNCEL

Gıda hilecileri akıllanmak bilmiyor

Bakan Eker “Ceza alan bazı ürünler yeniden etiketlenerek piyasaya sürülüyor” dedi.

Abone ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tüketici haklarını korumak amacıyla taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin teşhir edildiğini hatırlatarak, ceza alan bazı ürünlerin yeniden etiketlenerek piyasaya sürüldüğünün tespit edildiğini açıkladı.

Örneğin “Yüzde 100 keçi sütünden üretilmiştir” ibareli üründen yüzde 10 koyun sütü çıkması halinde, firma etiketini “Yüzde 90 keçi sütü, yüzde 10 koyun sütünden üretilmiştir” şeklinde değiştirebiliyor. İki gün önce 45 firmaya ait ürünlerin teşhir edildiğini aktaran Bakan Eker, bazı firmaların ikinci kez suç işlediklerini kaydetti. Eker, “Bazen bunların bir kısmı da arsız oluyor. Kalkıyor yapmadığını söylüyor. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali” diye konuştu. Basınla iftarda buluşan Eker, GDO’lu ürünlerin insan gıdası olarak tüketilmesinde sıfır tolerans olduğunu belirterek piyasa denetimlerinde GDO bulaşığı tespit edilen bir mamanın toplatıldığını söyledi. Milyonda bir bile olsa bulaşmanın ortaya çıkarıldığına dikkat çeken Eker, bütün mamaların örneklerinin tekrar tekrar alındığını kaydetti. Türkiye’nin GDO’lu ürün ithalatına izin vermediğinin altını çizen Eker, “İnsan gıdası olarak izin vermedik ben vermeyi de düşünmüyorum” dedi.

Kuraklık sebebiyle buğday başta olmak üzere hububat üretiminde sorun yaşanacağına yönelik iddiaları değerlendiren Eker, Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğunu dile getirdi. TÜİK’in tahminlerine göre bu sene kuraklığın etkisiyle geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında rekolte kaybı yaşanacağını aktaran Eker, “Bu sene bizim üretimimiz yaklaşık 20 milyon ton. Türkiye kendi üretimi için değil, işleyip ihraç etmek için ithal ediyor” dedi. Eker, üreticinin buğday fiyatından memnun olduğunu ifade ederek Trakya’da TMO’nun üreticiye depolama, emanete bırakma imkanı sağlayacağını bildirdi.

İhtiyaç olursa ithalat yaparız

Kurban Bayramı’nın da hatırlatılarak hayvan ithalatı olup olmayacağına yönelik soruya Bakan Eker’in yanıtı şöyle oldu: “Şu anda ihtiyaç yok. İhtiyaç olursa yaparız. Herkes bilsin.” Bakan Eker, sertifikalı çoban (sürü yöneticisi) istihdam edenlere 5 bin TL destek verildiğini belirterek fazla rağbet görmediğini kaydetti.