BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.378,20
HABER /  GÜNCEL

Gerçek Türk kimdir?

"Müslüman olmayan Türk olamaz' dedi. Polemik bir türlü dinmedi. Türklük tartışıldı. Ortalık gerildi. İşte o tartışmanın ayrıntıları!

Abone ol

İNTERNETHABER

Ünlü şair İsmet Özel geçen hafta ''Müslüman olmayan Türk olamaz" sözleri ile gündem yarattı. Özel "Çünkü Osmanlı ortadan kalktı ama Türk hâlâ var. Demek ki devam eden şey Türk. Bana göre kafirle çatışmayı göze alan Müslüman’a Türk denir. Müslüman olmayan Türk olmaz" diyen Özel dün gece 32. Gün programının konuğuydu. Programda hem bu sözler tartışıldı, hem de "Kim Türk'tür?" sorusunun cevabı arandı. Programda gerilimli anlar yaşandı?

ÖZEL: HEP KOMÜNİSTTİM 
Eskiden kendini komünist olarak tanımlayan ve komünist camia içinde de tanınan Özel yıllar sonra kendini islami kesime yakın hissettiğini açıklayarak büyük bir şok yaratmıştı. Özel dün akşam "Ben gençliğimde komünist oldum, hala komünistim" diyerek bir anlık şaşkınlık yarattı. Ancak komünist tanımını yapınca hiçbir şeyin değişmediği anlaşıldı. Özel şöyle konuştu:  "Komünizm demek cemaatçilik demektir. Ben gençliğimde nasıl komünistsem şimdi de ehli sünnet vel cemaat ordayım..."

TÜRKİYE'DE TÜRK VAR MI?

İsmet Özel polemik yaratan sözlerinin savunmasını yaparken ortaya yeni bir iddia daha attı. Özel'e göre Türkiye'de Türk de yok... Özel "Türk olmak için müslüman olmak şart mı?" sorusuna cevap verirken şunları söyledi. "Bir Türk'ü bulursak bunun cevabını vereceğiz. Barzani 20 milyon kürt var diyor. Acaba kaç tane çerkez var? Arnavutluk'ta yaşayandan çok Arnavut Türkiye'de vardır."

BEN IRKÇIYIM

İsmet Özel'in tam karşısında oturan Türkçü Toplumcu Budun Derneği Genel Başkanı Cenk Tozkoparan'ın sözleri ondan da iddialıydı. "Hepimizin ailesinde Türkiye'nin birçok ailesinde karışma olabilir. Mendel kanunlarına baktığımızda o karışımları da düzeltmek mümkün değildir. Ama herkes Türkçe konuşuyorsa bu karışım Türklüğün lehinedir." diyen Tozkoparan'a Rıdvan Akar "Irkçı mısınız?" diye sordu...

Tozkoparan ırkçı olduğunu kabul etti. Ancak ırkçılığın tanımını yapmaktan da geri kalmadı. "Dünyada hiçbir şey eşit değildir. Milletler, soylar ve hatta bireyler... Mehmet Ali Birand'ın DNA'sı ile Ali Kırca'nın DNA'sı bir değildir. Irkçılık bunu söylüyor."

MÜSLÜMANLIK TÜRKLÜĞE ZARAR VERMİŞTİR

Tozkoparan'ın iddiasına göreyse müslümanlık Türklüğe zarar vermişti. Bunu da şöyle açıkladı: "İslam dini bir din değil, bir yaşam biçimi olarak ortaya çıkıyor. Atatürk olmasaydı biz Türk isimleri alamazdık. Müslümanlık Türklüğe zarar vermiştir. Benim en büyük tanrım vicdanımdır."

BEN ÜSTÜNÜM ÇÜNKÜ TÜRK'ÜM

Araştırmacı yazar Faik Bulut "İsmet Özel'in sözleri yeni değil" diye konuşacak oldu. Ancak Özel'in ona zavallı demesiyle program gerildi. "Bunlar yeni şeyler değil diyen 'zavallı insanların' karşımda konuşmasına izin verecek değilim" diyen İsmet Özel'i Faik Bulut terbiyeye davet etti. "Kendinizi kimseden üstün görmeye hakkınız yok" dedi. İsmet Özel de tarihe geçecek o sözleri söyledi: "Ben üstünüm çünkü Türküm. Allah beni diğer milletlerden üstün yarattı."

Faik Bulut "önce insan, sonra halklar, sonra din yaratıldı. Dinle etnisiteyi bir tutmak saçmalık" diye kendi tezini ortaya koydu ama Özel iddiasını şöyle devam ettirdi: "Benim milletim ayrımı şöyle koymuştur. Türk mü gavur mu? Benim milletimin koyduğu ayrım budur.  Mesele bundan ibarettir..."

KENDİNİ TÜRK HİSSEDEN TÜRK'TÜR

İsmet Özel'in bu çıkışından sonra "Türkler nasıl Müslüman oldu" kitabının yazarı Erdoğan Aydın nihayet söz alabildi. Aydın'ın Türklük tanımı ise kısaca şöyleydi: "Kendini Türk hisseden Türk'tür..."