BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Gerçek doktor iş bırakır mı?

Tam gün yasasına yönelik tepkiler büyüyor. Hekimler Salı günü eyleme hazırlanırken Sağlık Bakanı resti çekti.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Eczacılarla hükümet arasındaki iş bırakma eylemi gerilimi daha bitmeden bu kez hükümet hekimlerle karşı karşıya kaldı. Hekimler tam gün yasa tasarısının geri çekilmesi için iş bırakma eylemine hazırlanırken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Gerçek doktor iş bırakır mı?" diyerek resti çekti. Doktorlar ise mesleklerinin gereği olarak sokağa çıktıklarını savunarak, "Hem meslek etiği hem de halkın sağlık hakkına sahip çıkmak için iş bırakacağız" dediler.

Hekimleri ‘ya muayenehane ya da kamuda çalışmaya mecbur bırakacak yasaya karşı Salı günü Ankara’da büyük eylem var. Türk Tabipler Birliği öncülüğünde yapılacak iş bırakma eylemi ve miting ile hekimler tasarıya karşı şu itirazlarda bulunacak:

HEKİMLERİN ELEŞTİRİLERİ
-Sağlık çalışanlarının ücretlerinde kalıcı ve emekliliğe yansıyan bir düzenleme yok
-Hekim ücretleriyle ilgili kamuoyuna yansıtılan rakamlar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor
-Sağlık çalışanlarını geçinebilmek için 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayarak hasta güvenliği tehlikeye atılıyor
-Hekimleri “daha fazla muayene, daha fazla tetkik, daha fazla ameliyat” yapmaya yönlendiriyor
-Üniversitelerde ve eğitim hastanelerinde eğitimin kalitesini daha da düşürecek
-Getirdiği mesleki sorumluluk sigortasıyla yerli-yabancı özel sigorta şirketlerine yeni bir kazanç kapısı açacak
-Radyasyonla çalışan sağlık mensuplarının haftalık mesai sürelerini 25 saatten 35 saate çıkaracak

ACİLLERDE HİZMETE DEVAM
İş bırakacak hekimler hastaların mağdur olmaması için özel dikkat gösterecek. “Eylemimiz hiçbir şekilde halkımıza, hastalarımıza karşı değildir” diyen hekimlerin yapacağı iş bırakma eyleminde dikkat edeceği hususlar şunlar olacak:

-Birinci basamak sağlık hizmeti sunan birimler dahil olmak üzere, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacak.

- Çocukların, hamilelerin, diyaliz hastalarının, yoğun bakım hastalarının ve kanserli hastaların acil olmasa bile her türlü tıbbi tedavisi aksatılmadan sürdürülecek.

-Servislerde yatarak tedavi görmekte olan hastaların her türlü tıbbi işleminin aksatılmadan yürütülmesini sağlayabilecek sayıda sağlık personeli, mesai dışı sürelerde (gece ve hafta sonu nöbetleri, vb.) olduğu gibi servislerde hazır bulunacak.

-Hastane bahçesi ve binasında hastaların üzüntülerine hürmet etmeyen davranışlarda bulunulmamasına özen gösterilecek.

BAKAN AKDAĞ’I ŞAŞIRTAN SOLCULAR
Sağlık Bakanı Akdağ ise hekimlerin eleştirilerini haklı bulmuyor. Fikret Bİla'ya konuşan Akdağ Tam Gün Yasası ile sağlık hizmetinin vatandaşın zor durumundan yararlanarak para kazanma aracı olarak kullanılmasını önlemeyi; bu bağlamda muayenehanede para alıp hastanede tedavi etmek veya bıçak parası adı altında açıktan para alıp öyle ameliyata girmek gibi etik olmayan uygulamaları sonlandırmayı hedeflediklerini söylüyor. Akdağ bu nedenle yasaya kendini solcu, sosyal demokrat diye tarif edenlerin karşı çıkmasına anlam veremiyor.

GERÇEK DOKTOR İŞ BIRAKMAZ
Tam Gün Yasası’na karşı salı günü iş bırakma eylemine katılacak doktor sayısının 100’ü geçmeyeceğini tahmin eden Akdağ, “Doktorun iş bırakması olmaz. Gerçek doktor iş bırakmaz. Eğer araştırırsanız eyleme katılanların çoğunluğunun doktor olmadığını görürsünüz. Eylem, doktor işi değil örgüt işidir” diyor.

DOKTORLUĞUN GEREĞİ SOKAKTAYIZ
Bakan Akdağ’ın eleştirilerine doktorların yanıtı da sert. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu İNTERNETHABER aracılığıyla Bakan Akdağ’a şu yanıtı verdi:

Sağlık Bakanı’nın gerçek doktor ölçüsü ne bilmiyorum. Ama bizim bildiğimiz doktor meslek etiğine, geleceğine ve halkın sağlık hakkına sahip çıkan kişidir. TTB konuyu bu noktada değerlendiriyor. Ama tartışmanın özü bizim için şudur. Bugün bir sağlık meslek örgütü, sendikası veya derneği bu yasayı destekliyor mu? Bunun cevabı verilsin önce. Yaptığımız eylemleri hem mesleğimize hem de halkımıza sorumluluğumuzla yapıyoruz. İş bırakma eylemi daha önce de yapıldı ve bu güne kadar halkın sağlık hizmetine ulaşmasında acil durumlar açısından hiçbir sıkıntıya izin vermedik. Tekel işçileri üç gündür sokakta yatıyor. İnsanların sokakta yattığı bir süreçte Bakan bunun ne kadar etik olduğunu, vicdana sığdığını açıklasın."