BIST 9.694
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.427,99
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Geometri formülüne TÜBİTAK ödülü

TÜBİTAK'ın düzenlediği Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda geometri formülüne ödül verildi.

Abone ol

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2010 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'na katılan Denizli Özel Servergazi Fen Lisesi öğrencileri Gülşah Onur ve Mualla Sena Dağdeviren, matematik dalında hazırladıkları "Geometrik Şekillerle Düzlemin Bölgelere Ayrılması" konulu projeleriyle birinci oldu.


Matematik dalında birinci olan öğrencilerden Dağdeviren, "Matematik olimpiyatlarına hazırlık yaparken bu konuda bize yardımcı olması için Matematik Dünyası adlı dergiyi inceliyorduk. Bu derginin 2005 Bahar sayısındaki bir makale dikkatimizi çekti. Bu makalede doğruların düzlemi en fazla kaç bölgeye ayıracağı gösteriliyor, bizim de daha önceden bildiğimiz formülü veriyordu. Sonunda bir de soru verilmişti. Cevaplamak için ilk olarak şekildeki bölgeleri teker teker saydık. Daha sonra kırık doğruların sayısı arttığında problemin çözümünün çok zorlaştığını farkettik ve genel formül arayışına girdik. Ardından bu konuyla ilgili aklımıza başka sorular geldi ve yeni yeni formüller bulduk. Projemizle ilgili çalışmalarımıza yaz tatilinde başladık ve çok emek sarfettik." dedi.

Proje rehber öğretmeni olan Özel Servergazi Fen Lisesi Matematik öğretmeni Kurbani Kaya ise öğrencilerin, çok sayıda geometrik şeklin, bir düzlemde en fazla kaç bölgeye ayrıldığının formülleştirdiğini, böylece çok zor soruların kısa ve kesin bir şekilde çözülebileceğini kaydetti.

Kaya, "Geçen seneki proje yarışmasında da bizim projemiz bölge birincisi olmuş ve Ankara'daki finallere gitmişti. Orada da Türkiye üçüncüsü olmuştuk. Bu sene yine Ankara'da zorlu rakiplerle yarışacağız. Finalde matematik dalında hem Antalya bölgesi hem de Denizli'yi okulumuz temsil edecektir." diye konuştu.

130 projenin katıldığı yarışmada Servergazi öğrencileri ayrıca matematik dalında bir başka projeyle ikincilik ve fizik dalında da üçüncülük kazandı.