BIST 10.213
DOLAR 32,21
EURO 34,63
ALTIN 2.392,68
HABER /  GÜNCEL

General Tlas'ın firarında Fransız yardımı

Temmuz ayında taraf değiştiren Suriye ordusunda General olan Manaf Tlas, kendisine Fransız istihbarat servisinin yardımcı olduğunu açıkladı.

Abone ol
Suriye ordusunda General olduğu sırada taraf değiştiren Manaf Tlas, ülkeden kaçmasına Fransız gizli servis ajanlarının yardımcı olduğunu ima etti.

Fransız "servisinin" kendisine yardımcı olduğunu söyleyen Tlas, detaylara girmeden Fransız hükümetine teşekkür etmekle yetindi.

Eski General, Şam'a daha fazla baskı yapılması durumunda rejimin kimyasal silah kullanma ihtimali olduğunu iddia etmişti.

Taraf değiştirmesi Şam'da büyük etki yaratan General Tlas, Paris'te saklandığı yerde BBC Arapça ve Fransız kanalı BFMTV'ye konuşuyordu.

Suriye ordusunda hizmet ettiği sürede Tlas, Devrim Muhafızları'nın 10. tugayını komuta ediyordu. Suriye Cumhurbaşkanı'nın babası Hafız el-Esad'a yakınlığıyla bilinen Tlas’ın babası Mustafa Tlas ise 30 yıl boyunca Savunma Bakanlığı yapmıştı.

Tlas'ın muhaliflerin başına geçmesi ihtimali daha önce dillendirilmiş olsa da, BBC'nin Arap haberleri editörü Sebastian Usher, pek çok kişinin eski General'in bunun için kötü bir seçim olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

'Yol ayrımı'

Hangi Fransız kurumunun kaçmasına yardımcı olduğunu açıklamayan Tlas, kendisine yardımcı olanları tehlike altına sokmaktan endişelendiğini belirtti.

Fransız kurumlara ek olarak Bağımsız Suriye Ordusu'nun da kaçmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Eski General, Suriye'nin 'tehlikeli bir yol ayrımında' olduğunu belirtip, "Suriye'nin bu krizden çıkabilmesi için bir plan tasarlanması" doğrultusunda uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Tlas yine de "Suriye'ye yabancı güçlerin müdahale etmesine kesinlikle karşı" olduğunu, Suriye halkının "kendi zaferini kendi kazanması gerektiğini" ve uluslararası toplumun "devrim için yeni bir strateji belirleyerek" yardımcı olabileceğini söyledi.

Yabancı kuvvetlerin Suriye'ye müdahalesi konusu Birleşmiş Milletler'de farklı tepkiler topluyor. Rusya ve Çin, müttefiklerine BM ambargosu uygulanmasına karşı çıkıyor.