BIST 10.267
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.416,26
HABER /  GÜNCEL

İspanya paket koşullarını reddetti

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, olası bir kurtarma paketine ihtiyaç duyulması durumunda başka ülkelerin belirleyeceği koşullara uymayacağını söyledi.

Abone ol
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, olası bir kurtarma paketine ihtiyaç duyulması durumunda dış ülkelerin belirleyeceği koşullara uymayacağını söyledi.

Bunları, Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk televizyon röportajında söyleyen Rajoy, kurtarma paketi istenmesine yönelik bir girişimin yapılmadığını sözlerine ekledi.

Avrupa Merkez Bankası başkanı ise geçen hafta, borçlanmış olan ülkelerin devlet tahvillerini belli koşullarla satın alma planlarını açıklamıştı.

Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın "etkili bir duvar" oluşturacağını söylemişti.

Programın hedefi, borçlanmış Euro bölgesi ülkelerinin tahvillerinin satın alınması suretiyle bu ülkelerin borçlanma maliyetinin düşürülmesiydi.

Açıklamanın hemen ardından İspanyol hükümetinin zımni borçlanma maliyeti büyük oranda düştü.

Emekliler etkilenmeyecek

İspanyol devlet televizyonuna konuşan Rajoy, "Herkesin makul olacağından eminim ama henüz bir karara varmadığımızı irdelemeliyim" dedi.

Başbakan sözlerine şöyle devam etti: "Koşullara bakacağım. Hangi giderlerden kesinti yapmamız gerektiğinin söylenmesini ne isterim, ne de kabul ederim."

Rajoy, kesintilerden emeklilerin etkilenmeyeceğine söz verdi.

Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi'nin açıkladığı plan, ağır borç yükü altındaki Euro Bölgesi ülkelerinden sınırsız tahvil alınmasını öngörüyor.

Ancak bu ülkelere, resmen kurtarma paketini talep etmeleri ve anlaşma şartlarına uymaları şart koşuluyor.