BIST 10.160
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.394,72
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hükümet Haşimi'ye sahip çıktı

Hakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi Türkiye'den gitmiyor.

Abone ol

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin Irak'a dönmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi ve ekledi:

''Siyasi ve askeri anlamlardaki suçluların ve hükümlülerin iadesinde, o kendisinde bulunan hükümetin seçimlik hakları vardır. Bu hakları Türkiye, zamanı ve yeri geldiğinde kullanacaktır.''

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, Irak'ta hakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin Irak'a iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya, ''Şu anda Türkiye'de kalmaya devam edecektir gibi bir kanaatin içindeyiz'' yanıtını verdi.

Haşimi'nin hakkındaki iddialar karşısında hayat endişesiyle 4 ay önce Türkiye'ye geldiğini, Türkiye'nin de Haşimi hakkındaki iddia ve ithamları politik bulunduğu için ülkede kalmasına izin verdiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:

''Haşimi, bir müddet Kuzey Irak'ta kalmıştı, daha sonra Türkiye'ye gelmişti, şu anda Türkiye'dedir. Bundan sonra da kendisinden bir talep olmamakla birlikte sanıyorum Türkiye'de kalmaya devam edecektir. Türkiye'den daha çok Irak'ın kendi içindeki açıklamalara dikkat etmemiz gerekir. Tarık Haşimi, Cumhurbaşkanı Talabani'nin yardımcısıdır. Talabani'nin birkaç saat önce düşen bir haberinde, bunu bir adaletli karar olarak görmediğini, Haşimi'yi savunduğunu sözlerinden anlıyoruz. Talabani, daha önceki açıklamalarında da Haşimi'ye karşı bir komplo üretildiğini, bu komplonun neticesinde onun siyasetten silinmek istendiğini söylemişti. Herhalde Haşimi'yi bizden daha çok Talabani tanır, Irak'ta yaşananlar bilir. Belki Barzani'nin de bugünlerde bir açıklaması olacaktır ama bildiğiniz gibi Irakiye kanadı ve onların temsilcisi Allavi'de bugün yaptığı açıklamada, bunu sözde mahkeme, komplolar üreten, adaletli olmayan bir karar olarak nitelendirdi. Çünkü kendisiyle birlikte suçlananların bir kısmı gözaltındayken hayatlarını kaybettiler. Başhakim görevinden ayrıldı, baskılar yüzünden. Son kararı veren mahkeme, bir uydurma mahkeme gibi bu basma kalıp kararı verdi.''

İÇ POLİTİKAYA YÖNELİKTİR

Haşimi konusunda Türkiye'nin değerlendirme yapmasından önce Irak'taki koalisyon ortaklarının, Irak Cumhurbaşkanı'nın ve Irak'taki diğer siyasi mihrakların ne dediğine bakılması gerektiğine işaret eden Arınç, ''Bu sözleri toplayıp, bir araya getirdiğinizde, Haşimi hakkında verilen kararın hukuki ve adaletli olmadığı, iç politikaya yönelik bir hasım duruma geldiğini bize gösteriyor'' diye konuştu.

SÖZLEŞME VAR

Arınç, Türkiye ve Irak arasında 1989 yılında adli yardım sürecine ilişkin imzalanmış bir sözleşme bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Bu sözleşme kapsamında suçluların veya hükümlülerin iadesi konusunda hükümler var ama unutmayınız ki Haşimi hakkında verilen kararın kesinleşmesi için bile en azından 30 günlük süre geçmesi gerekiyor. Eğer temyize başvurması gerekirse Irak'a dönmesi ve bu temyizi oradan yapması lazım. Böyle bir mahkeme, böyle bir karar veriyorsa temyizin sonucu herhalde çok önceden bellidir. Tahmin ediyoruz ki Haşimi Irak'a dönmeyecek ve temyiz süreci geçtiği için de hakkındaki karar kesinleşmiş olacaktır.

Siyasi ve askeri anlamlardaki suçluların ve hükümlülerin iadesinde, o kendisinde bulunan hükümetin seçimlik hakları vardır. Bu hakları Türkiye, zamanı ve yeri geldiğinde kullanacaktır. Dolayısıyla bu soru, yani 'iade edilecek mi, Türkiye'de kalmaya devam edecek mi' bugünün sorusu olmaktan çok ötededir. Gelişen şartlar karşısında önümüzdeki evrelerde Haşimi ile ilgili kararları hükümetimizin açıklaması, yeri geliyorsa ve icap ediyorsa herhalde mümkün olacaktır. Şu anda kesinleşmemiş karar var. Bu karara yönelik itirazlar var, bu itirazlar sonucunda Irak'ta ne olur, bunların sonucunu hep beraber bekleyeceğiz ama şu anda Türkiye'de kalmaya devam edecektir gibi bir kanaatin içindeyiz.''